KREĆE LOV NA AMERIČKE PODMORNICE! Americi se sprema pakao na zemlji!
Wikipedia

Kina razvija nove sisteme za lov na američke podmornice na nuklearni pogon koje bi mogle da ugroze kinesku invaziju na Tajvan, navodi se u novom izveštaju.

Kako prenosi Business insider, kineska mornarica smatra da je protivpodmorničko ratovanje od suštinskog značaja za svaku uspešnu amfibijsku operaciju i namerava da koristi svoje avione da zaštiti flotilu od podmorničkih napada SAD ili Japana.

"Mornarica Narodne oslobodilačke armije Kine jasno vidi da su letelice sa fiksnim krilima i sposobnost vertikalnog poletanja ključna komponenta neophodna za bilo koju od njenih amfibijskih nepredviđenih situacija, bilo da se radi o zauzimanju ostrva ili uspešnoj implementaciji zajedničke kampanje više rodova vojske protiv Tajvana", naveli su u studiji Eli Tirk i Danijel Solsberi za Kineski institut za pomorske studije na Mornaričkom ratnom koledžu, prenosi Telegraf.

Protivpodmorničko ratovanje je ključno za zaštitu površinskih plovila od velike vrednosti kao što su nosači aviona ili amfibijske grupe za iskrcavanje. Zaštita je neophodna dok su ova plovila u luci, dok se vrši ukrcavanje snaga, sanira operativno područja od neprijateljskih podmornica i vrši pratnja do operativnih oblasti.

Takođe je značajno da ovi vazdušni lovci na podmornice zaštite i kineske podmornice sa balističkim projektilima dok plove do svojih lokacija za patrolu i lansiranje. U studiji se navodi da Kina trenutno poseduje oko 20 letelica tipa "KQ-200". u pitanju je četvoromotorni avion koji je ekvivalent američkom "Posejdonu". Ovaj avion ima domet od oko 5.500 kilometara.

Državna kompanija "China Electronics Technologi Group Corporation" podnela je patent 2020. godine za poboljšanu detekciju magnetnih anomalija (MAD), tehnologiju koja se prvi put koristila u Drugom svetskom ratu za otkrivanje podmornica po efektu ovih velikih metalnih objekata na Zemljinom magnetnom polju.

To je koristan, ali ograničen sistem koji obično zahteva da avion leti u krugu od manje od jedne milje od mete i može da otkrije samo prisustvo podmornice, a ne njen kurs - što znači da bi se ostvario direktan pogodak mora se upotrebiti serija drugih senzora.

Kineski naučnici žele da koriste visokoosetljive atomske magnetometre, koji koriste lasere za otkrivanje promena u nivoima energije između atoma izazvanih fluktuacijama u magnetnom polju. Novi patent je za tehnologiju koja bi "omogućila atomskom magnetometru da utvrdi pravac mete, a ne samo njeno postojanje".

Kina je takođe poboljšala kvalitet obuke u borbi protiv podmornica. Od 2015. godine, programi obuke naglašavaju potrebu da protivpodmornički avioni i brodovi blisko sarađuju, što je standardna praksa u SAD i mornaricama zapadnih zemalja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading