OPASNOST OD BEKSTVA: Policajcu Vasoviću određen pritvor do 72 sata
EPA/BORIS PEJOVIC

"Osumnjičeni se branio ćutanjem. Zadržan je zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke“, rekao je sinoć specijalni tužilac Vukas Radonjić, po čijem nalogu je Vasović uhapšen juče ujutru.  

Radonjić je ponovio da je Vasović uhapšen zbog sumnje da je počinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.  

Vasovićev branilac Nikola Strugar je precizirao da se uhapšeni policajac sumnjiči za članstvo u kriminalnoj organizaciji.  

Hapšenje Vasovića usledilo je nakon što je podgorički portal Libertas obelodanio transkripte, koje je Evropol dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu 7. juna 2023. godine, a iz kojih proizlazi da se on, navodno, godina bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim delima.  

Vasović je, navodno, bio desna ruka Aleksandru-Acu Mrkiću, koga je Specijalno tužilaštvo 23. januara optužilo da je šef kriminalne organizacije.  Po Mrkićevim instrukcijama, Vasović je, u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom-Stivom Simijanovićem, u stanu biznismena Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovarao preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.  

"Upravo objavljivanje transkripata u medijima pretilo je da ugrozi postupanje tužilaštva. I mi smo se morali u ova dva dana organizovati i uhapsiti osumnjičenog jer je postojala opasnost od njegovog bekstva s obzirom na to da su neki dokazi javno objavljeni“, rekao je tužilac Radonjić.  

Da li će biti osumnjičen još neko, odgovorio je Radonjić Libertasu, zavisiće od kvaliteta prikupljenih dokaza.  

"Siguran sam da će se, s obzirom na to da je reč o ozbiljnom i obimnom materijalu sada dekriptovane komunikacije, pojaviti osnovi sumnje i za druga lica“, rekao je on. Nije odgovorio ko je među potencijalnim novim osumnjičenima.  

Na pitanje Libertasa kada je formiran predmet protiv Vasovića, on je odgovorio da je to urađeno "mnogo ranije".  

"Još pre godinu smo dobili ovaj materijal. Jedan deo analiziranog materijala je rezultirao podizanjem optužnice protiv bivšeg direktora policije Veselina Veljovića. Ta optužnica je i potvrđena. Drugi deo materijala smo analizirali u okviru posebnog krivičnog predmeta“, rekao je Radonjić.  

Radonjić nije želeo da odgovori na pitanje o traganju za Aleksandrom Mrkićem i koja potjernica za njim je na snazi - nacionalna ili međunarodna.

"Te podatke delimo samo sa policijom", kazao je tužilac Radonjić.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading