Mađarska
Foto: AP/Darko Bandic (STF)

Orban je rekao da Mađarska čak ne bi trebalo da učestvuje ni u fazi planiranja, dodajući da postoji rizik da bi mađarske vojne jedinice mogle da budu prebačene pod komandu NATO-a, ako bi bila započeta misija Alijanse u Ukrajini i da bi mađarska teritorija mogla da bude korišćena za tu misiju, prenosi agencija MTI.

"Izgubili bismo vitalni deo našeg suvereniteta ako bi se to dogodilo i ne bismo mogli da zadržimo mađarske trupe van rata", rekao Orban.

Prema njegovim rečima, trenutak kada će se Mađarska povući iz svih NATO priprema za misiju u Ukrajini "veoma je blizu", ali je objasnio da takav korak mora prvo da se razmotri sa sadašnjim i budućim generalnim sekretarom NATO.

"Moramo jasno da stavimo do znanja da Mađarska ima pravo da se pridržava osnovnog NATO ugovora koji smo potpisali", rekao je Orban i podsetio da je taj ugovor definisan kao odbrambeni akt.

Mađarski premijer je ocenio da je Evropa "u stanju ratne psihoze" što bi logično moglo da rezultira dolaskom zapadnoevropskih vojnih jedinica na teritoriju Ukrajine.

"Oni koji tvrde da nema direktnih pretnji od eskalacije rata obmanjuju ljude. Pokušavaju da ućutkaju političare koji zagovaraju mir", rekao je Orban navodeći kao primer napad na slovačkog premijera Roberta Fica i blokiranje onlajn izveštaja o Mirnom maršu održanom u Budimpešti prošle subote. Orban je naglasio da Rusija "nije trećerazredna zemlja" i upozorio da je Evropa samo "malo udaljena od tačke bez povratka".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading