Laki Lučano
Foto: Alo/New York Police Department/Vikipedija

Kao i veći deo tadašnjih žitelja Palerma, porodica Lukanija je odrastala u skromnim uslovima.

Odlazak u "obećanu zemlju" Ameriku nije bio samo beg od siromaštva, već i put ka nečem većem - putu ka neograničenoj moći.

Kad je imao devet godina porodica se preselila u Ameriku u potrazi za boljim životom. Sa devet godina je takođe i prvi put uhapšen.

U tinejdžerskom dobu, Laki je već imao ozbiljnu reputaciju na ulici. 

Česti teritorijalni sukobi na ulicama Njujorka doveli su do opasnog "Kastelamareze" rata. Dve frakcije, koje su predvodili Đuzepe Maserija i Salvatore Marancano, bile su upletene u krvavu bitku koja je trajala više od godinu dana. Za to vreme, nastradalo je na desetine gangstera a oni preživeli su svakodnevno gubili novac. Lučano je sve to posmatrao sa strane i održavao kontakt sa ljudima iz oba tabora. Posle duog sukoba situacija u mafiji se još nije rešila. Na sastanku Lučano je obećao Salvatoru da će se lično rešiti Maserije u zamenu za preuzimanje njegove bande. Đuzepe Džo Maserija ubijen je 15. aprila 1931. godine.

Laki Lučano

Remo Nass/Vikipedija

 

 

Ali, kao što to obično biva u svetu kriminala, uspon je bio samo deo priče. Lučanov pad bio je jednako dramatičan. Kada je prohibicija ukinuta 1933, Koza nostra je bila toliko bogata da je mogla da preuzme poslove svih drugih kriminalnih organizacija i stigne do Las Vegasa i Holivuda. Međutim, to nije zaštitilo bosove, pa je Lučano uhapšen 1936. i osuđen na 30 do 50 godina robije.

Dok je njegova smrt 1962. godine označila kraj ere, Lučano je ostavio neizbrisiv trag. Njegova priča i dalje živi kroz filmove, knjige i serije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading