Parlament
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Manifest, koji utvrđuje politiku stranke uoči glasanja u Britaniji 4. jula, takođe će se obavezati da će osigurati da na priznavanje palestinske državie veto ne stavi "susedna zemlja".

Lider laburista Kir Starmer rekao je prošlog meseca da želi da prizna palestinsku državu ako osvoji vlast, ali da bi takav potez morao da dođe u pravom trenutku u mirovnom procesu.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, konzervativac, izjavio je u januaru da bi Britanija mogla formalno da prizna palestinsku državu ako Palestinci pokažu "nepovratan napredak" ka rešenju o dve države, podseća Rojters.

Britanska agencija navodi da je obećanje laburista slično stavu Kamerona, ali bi uključivanje ovog obećanja u manifest moglo pomoći da se umire neki glasači koji su kritikovali stav stranke o ratu u Gazi.

Manifest će biti finalizovan na sastanku sa sindikatima u petak i biće predstavljen sledećeg četvrtka, navodi se u izveštaju.

Španija, Irska i Norveška prošlog meseca su zvanično priznale Palestinu, nastojeći da ubrzaju napore da se osigura prekid vatre u ratu Izraela sa Hamasom u Gazi.

Slovenija je u utorak formalno priznala palestinsku državnost, prensi Tanjug.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading