Milanović optužuje Plankovića
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Ekspertiza na koju se stranka OiP poziva je "Pravna analiza optužbi protiv kršenja načela vladavine prava u Hrvatskoj", koju je izradio profesor s Pravnog fakulteta u Berlinu (Humboldt-Universität zu Berlin), Hans-Peter Švintovski, trdeći da se u Hrvatskoj  ne koriste pravni mehanizmi koji su dostupni građanima Evropske unije.

"Model vladanja hrvatskom državom gotovo 25 godina glasi – blokiraj pravosuđe, da to pravosuđe ne sme da sprovodi zakone, i korumpiraj i uceni medije, da se o lopovluku javno ne govori", izjavila je danas kandidatkinja za Evropski parlament Katarina Vidović Krišto.

Navodi da se u traženom izveštaju analizira "slučaj afere Ina, izbor kompromitovanog sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca, slučaj Pavla Vujnovca i PPD-a, blokirano pravosuđe i korumpiranje medija, kao i slučaj krađe prilikom izbora novog saziva Hrvatskog sabora" i ukazuje na direktnu povredu zakon o Evropskoj uniji.

"Kada bi Andrej Plenković, Zoran Milanović ili Boris Vujčić bili Austrijanci ili Česi oni ne bi bili na svojim sadašnjim funkcijama već bi bili procesuirani. Ova ekspertiza dokumentira i da se njihovoj bahatoj politici, a na osnovu evropskog prava, može stati na kraj i to do mogućnosti oduzimanja lične imovine zbog nanošenja štete hrvatskim građanima", čulo se na predstavljanju ekspertize, prenela je Hina.

Stoga će u OIP-u, kaže, koristiti mehanizme koje Hrvatskoj kao članici EU stoje na raspolaganju, s ciljem da se u Hrvatskoj zakoni počnu primenjivati kao i u drugim državama EU te će prema podacima iz dokumenta nekadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Berlinu, pokrenuti postupke pred merodavnim telima Evropske komisije, ali i pred Sudom Evropske unije u Luksemburgu.

"Hrvatski građani znaju kako stvarno žive, koliko su im niske plate, a koliko visoke cene, koliko su često zlostavljani na radnom mestu, kako ih sudovi ne štite ili kako sudovi, skupa s HNB-om, pomažu lihvarskim agencijama. Dakle, Plenkoviću, Milanoviću ili Jandrokoviću se može oduzeti osobna imovina zato što kršeći zakone nanose štetu hrvatskim građanima", poručuje predsednica OiP-a.

Takođe poziva pripadnike akademske zajednice, kao i Katoličku crkvu da se izjasne o tom dokumentu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading