kafa u kafani znak pitanja
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/TikTok/ljudibeograda

Kafa je za mnoge neophodan deo jutarnje rutine i igra važnu ulogu u različitim kulturama, često služeći kao razlog za druženje. Iako smo mislili da znamo sve o pripremi ovog popularnog napitka, iz Svetske zdravstvene organizacije dolaze nova saznanja. Ako ste navikli da tokom kuvanja dopunjavate vodu koja je isparila, trebalo bi da prestanete s tom praksom. Stručnjaci upozoravaju da je to veoma loše jer se time povećava koncentracija arsena, nitrata i fluora u vodi, što može negativno uticati na zdravlje.

Prema upozorenju Svetske zdravstvene organizacije, najveći rizik u takvoj vodi predstavlja visok nivo arsena, koji može izazvati trovanje, probleme s digestivnim sistemom, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Stoga, umesto dodavanja vode, bolje je staviti novu vodu da prokuva.

Sa druge strane, istraživanja pokazuju da kafa može smanjiti rizik od dijabetesa, oboljenja jetre, demencije i nekih vrsta raka. Međutim, važno je konzumirati je umereno. Preporuka stručnjaka je da dnevni unos kofeina ne prelazi 300 miligrama, što je ekvivalentno otprilike četiri šoljice kafe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading