Mahmud Ahmadinedžad
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug/AP

Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad podneo je danas kandidaturu za predstojeće vanredne predsedničke izbore koji će biti održani 28. juna, pošto je iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći 19. maja.

Savet čuvara islamske revolucije do 11. juna će proveriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

Ahmadinedžadova kandidatura je odbijena pred izbore 2021. godine, prenosi AP.

Ahmadinedžad je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine.

Mahmud Ahmadinedžad

Foto: Tanjug/AP

 

 

On je ranije otvoreno kritikovao iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija, a postao je oličenje zapadnih viđenja Irana, dovodeći u pitanje Holokaust, insistirajući na tome da u Iranu ne postoje gej osobe i preteći da bi Iran mogao da napravi nuklearno naoružanje ako tako odluči, navodi AP.

Agencija dodaje da je Ahmadinedžad i dalje popularan među siromašnijim stanovništvom Irana zbog svojih populističkih politika za vreme vlasti i zbog kritika na račun sadašnje vlade, mada je njegova administracija bila suočena sa sličnim optužbama, zbog kojih su dva njegova zamenika uhapšena.

Kanidaturu je juče podnela i Zohre Elahijan i ona je prva žena u istoriji Irana koja je podnela kandidaturu za mesto predsednika države.

U petak je kandidaturu najavio i bivši predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, čija kandidatura je takođe odbijena 2021. godine.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading