Izbori Rusija
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko (STF)

Predsednik Edgars Rinkevic rekao je da će osvajanje Baltika biti druga faza Putinovog sna da povrati izgubljeno carstvo.

Rinkevic je dao ozbiljnu procenu nestabilne budućnosti evropske bezbednosti pred sve agresivnijom Rusijom.

Rekao je da će svi ishodi 27-mesečnog rata Rusije protiv Ukrajine verovatno dovesti do više krvoprolića jer je Kremlj vođen "osećajem za gubitak svog carstva".

"Ako Rusija oseti da je pobedila u Ukrajini, iskušenje će biti da nastavi... ako oseti da je poražena, želja će biti osveta," rekao je Rinkevic.

I "prvi ciljevi" Putinove misije obnove Sovjetskog carstva biće osvajanje Moldavije, Kavkaza i centralnoazijskih regiona, rekao je.

Letonija

Foto: Shutterstock

 

 

Ovo opsežno grabljenje zemlje u stilu Hitlera moglo bi uključivati zemlje poput Jermenije, Azerbejdžana, Gruzije, kao i Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana - sve su ovo ciljevi ruskih uticaja.

Evropska bezbednost biće ugrožena "godinama, ako ne i decenijama", upozorio je Rinkevic tokom svoje trodnevne posete Velikoj Britaniji ove nedelje.

Odmah po sastanku s kraljem, Rinkevic je tvrdio da se njegova mala nacija već bori protiv "hibridnog rata" koji vodi Kremlj.

Rinkevic je rekao: "Da li se Letonija plaši ruskih napada? Moramo biti spremni na sve vrste scenarija."

Nije verovao u "neposrednu pretnju" ruske invazije na Letoniju "u narednih nekoliko godina" zbog sigurnosne mreže NATO-a.

Međutim, njegova zabrinutost bila je zbog talasa hibridnih napada koji se lansiraju da destabilizuju njegovu zemlju.

Rusija, rekao je, sve više deluje u ovoj "sivoj zoni".

Rusija

Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

 

 

"Rusija testira naše granice, izvodi sabotažne napade, naše službe bezbednosti rade non-stop, bilo je mnogo hapšenja... građani se regrutuju putem društvenih medija... i duboke laži ometaju izborne kampanje."

"Kako će NATO odgovoriti?" pitao je.

Ali Rinkevic nije imao pitanja kada je reč o Ukrajini. Njegova poruka bila je jasna: "NATO ne uspeva u svojoj pomoći."

Iskritikovao je neodređene fraze koje su izgovarali zapadni političari, posebno u SAD-u, koji su se obavezali da će podržati Kijev "koliko god je potrebno" ili "koliko god je neophodno".

Rinkevic je bio spreman da iznese svoj osnovni argument da "mora biti" isporučeno zapadno naoružanje Ukrajini bez ikakvih uslova.

Rekao je: "Moramo poslati više svega Ukrajini i pustiti ih da ga koriste... spremni su da se bore i vrlo dobro se bore kada imaju ono što im je potrebno."

Predsednik Volodimir Zelenski tvrdi mesecima da zabrana udara na vojne ciljeve unutar Rusije pomaže Putinu da dobije rat.

Kaže da je to ostavilo njegove trupe nesposobnim da unište ključne baze koje se koriste za udare na ukrajinske gradove i bespomoćnim da spreče novu ofanzivu Moskve na Harkiv.

Iako je UK nagovestila da je Ukrajini dozvoljeno da radi šta želi, SAD su više puta rekle da neće dozvoliti da se njihovi projektili srednjeg dometa ispaljuju na Rusiju.

Rinkevic se nije složio s argumentima da bi dozvoljavanje snagama Kijeva da udare na rusko tlo zapadnim naoružanjem eskaliralo tenzije između NATO-a i Rusije.

Godišnjica

Virginia Mayo (STF)

 

 

"Rusija uvek eskalira", rekao je, pozivajući se na nedavne pokušaje Rusije da prekroji svoje morske granice s Letonijom i Litvanijom i uklanja granice u estonskim vodama.

NOVE ODBRANE Kako Moskva povećava svoje preteće pretnje prema svojim susednim zemljama NATO-a, one odgovaraju vojnim osnaživanjem.

Letonija, zajedno s Litvanijom i Estonijom, ima veliki plan da izgradi mrežu stotina bunkera kako bi ojačala istočni flan NATO-a.

Trio je takođe deo nedavno potpisanog plana za stvaranje "zida bespilotnih letelica" koji se proteže od Norveške do Poljske kako bi zaštitio Evropu od pretnje Rusije.

Hiljade nadzornih i eventualno naoružanih bespilotnih letelica postavljene su da patroliraju napetoj granici.

Rinkevic je, elaborirajući plan za The Times, rekao da se Evropa vratila "najmračnijim danima Hladnog rata".

Otkrio je da će bespilotne letelice uglavnom pratiti pokušaje Rusije i Belorusije da koriste veliki broj migranata kao "oružje" i druge provokacije.

Iako je rekao da će bespilotne letelice uglavnom koristiti za izviđanje, nije isključio mogućnost da se koriste i naoružane bespilotne letelice.

(The Sun)

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading