F-16
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Zvanični Kopenhagen će dozvoliti Ukrajini da koristi borbene avione F-16 za napad na Rusiju, izjavio je danski ministar spoljnih poslova Lars Leke Rasmusen.

„Ovo nije nova pozicija, to se podrazumeva u transferu, o tome smo razgovarali sa Odborom za spoljne poslove i danskim parlamentom, prvobitno smo jasno stavili do znanja da su mogući napadi na vojne ciljeve na teritoriji agresora deo samo- odbrane“, rekao je on pre sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU.

Holandija i Danska su prve pristale da Ukrajini obezbede F-16. Bela kuća je potvrdila da će Kijev nakon završene obuke pilota dobiti borbene avione trećih zemalja.

Šefica holandskog Ministarstva odbrane Kajsa Olongren rekla je da Hag očekuje da ove godine pošalje prve lovce F-16 Oružanim snagama Ukrajine.

Belgijski ministar spoljnih poslova Hađa Ljabib napomenuo je da će Brisel u Kijev prebaciti 30 takvih aviona do 2028. godine, a prvi lovci bi trebalo da stignu 2024. godine.

F-16

EPA-EFE/Bo Amstrup

 

Agresivna retorika Zapada

U poslednje vreme zapadni političari sve češće traže da se ukrajinskim oružanim snagama dozvoli izvođenje udara na ruskoj teritoriji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je ovaj poziv u ponedeljak. Prema njegovim rečima, neki saveznici su već ukinuli takva ograničenja.

Sledećeg dana, njegov stav je podržao francuski predsednik Emanuel Makron, napominjući da bi Ukrajini trebalo dozvoliti da pogađa mete u Rusiji, odakle se vrši granatiranje.

Zauzvrat, šef diplomatije EU Žozep Borelj je pojasnio da će ministri odbrane zemalja Evropske unije razgovarati o mogućnosti ukidanja ograničenja na udare Kijeva na rusku teritoriju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, komentarišući Stoltenbergove izjave, ukazao da je on prekoračio svoja ovlašćenja.

On je napomenuo da su generalnog sekretara alijanse „već opkolile same članice NATO-a“. Tako je ministar spoljnih poslova Italije i zamenik premijera Antonio Tajani napomenuo da Ukrajina treba da koristi zapadno oružje samo na teritoriji republike.

Pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov naglasio je da NATO koketira sa takvom retorikom, povećava stepen eskalacije i pada u vojnu ekstazu. On je dodao da predsednik i vojska znaju mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju i da preduzimaju kontramere, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading