Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Stoltenberg je ukazao na neophodnost kontinuiranih vojnih isporuka u Ukrajinu, ističući da su prethodna kašnjenja u isporuci imala ozbiljne posledice. Podvukao je značaj stvaranja stabilne, snažne institucionalizovane strukture za dugoročnu i predvidljivu podršku Ukrajini, ukazujući na slabosti privremenih i kratkoročnih oblika pomoći.

Takođe je kritikovao Evropsku uniju zbog neispunjenja obećanja o isporuci milion granata Ukrajini, naglašavajući da su zemlje NATO-a doprinele sa 99% ukupnog naoružanja isporučenog Ukrajini, ali da to i dalje nije dovoljno zbog ozbiljnih kašnjenja u isporukama.

Govoreći o vojnim akcijama, Stoltenberg je podržao ideju da se Ukrajini dozvoli napade na rusku teritoriju zapadnim oružjem, tvrdeći da je to oblik samoodbrane, posebno važan zbog ruske ofanzive kod Harkova. Istakao je da zemlje NATO-a koje isporučuju oružje donose odluke o ograničenjima i da je sada vreme da se ta ograničenja ukinu.

Stoltenberg je naglasio da NATO ima dva glavna zadatka: pružanje pomoći Ukrajini, što Alijansa već čini i mora intenzivirati, i sprečavanje eskalacije sukoba na druge teritorije i između NATO-a i Rusije u Evropi. Podvukao je da NATO neće učestvovati direktno u sukobu u Ukrajini i da neće biti NATO snaga na terenu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading