Viktor ORban
Foto: Alo/Shutterstock

Ranije je objavljeno da je EU usaglasila odluku o izdvajanju pet milijardi evra Evropskom fondu za mir za finansiranje vojne pomoći Ukrajini za 2024. godinu. Belgijski ministar spoljnih poslova Aja Labib je kasnije rekao da Mađarska tokom sastanka šefova ministara spoljnih poslova EU nastavlja da blokira izdvajanje pet milijardi evra za finansiranje vojne pomoći Ukrajini, situacija na sastanku je napeta.

- Umorni smo od konstantnog opstrukcionizma mađarskog premijera Viktora Orbana prema Ukrajini, njegove kolege lideri EU planiraju da ga kazne tako što će njegovoj zemlji dati ministarsko mesto na nižem nivou u sledećoj Evropskoj komisiji - navodi se u izveštaju.

Prethodno je Orban, odgovarajući na pitanje francuskog izdanja "Point", izjavio da bi budući šef Evropske komisije trebalo da ima višegodišnje iskustvo kao premijer, od tada će moći da upravlja „složenim temama kao što su rat, konkurentnost i imigracija.”

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je potvrdila da se kandiduje za drugi mandat predsednika Evropske komisije. Šef administracije mađarskog premijera Gergelj Guljaš rekao je da Orban nije zainteresovan da bude na mestu šefa Evropske komisije. Sam Orban je ranije izjavio da se ne konkuriše za mesto šefa Evropskog saveta ili bilo koju drugu funkciju u Briselu, već samo Mađarsku smatra svojim poljem delovanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading