Vladimir Putin
Foto: Alo/Tanjug

Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na svoje evropske saveznike da započnu proces povlačenja zamrznute imovine Ruske centralne banke. Američki zvaničnici su izrazili potrebu za ovom merom, dok zemlje Evropske unije još uvek oklevaju.

Kako bi pojačao pritisak, Vašington je nedavno usvojio zakon koji omogućava konfiskaciju ruskih sredstava koja se nalaze u Sjedinjenim Državama. Ovo predstavlja loše vesti za Rusiju, s obzirom da je reč o ogromnom iznosu od 300 milijardi dolara, koliko iznose zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

Međutim, odgovor predsednika Rusije, Vladimira Putina, bio je posebno interesantan. On je potpisao ukaz koji omogućava zaplenu američke imovine u Rusiji kao način nadoknade štete nanete Rusiji.

Takođe, Rusija je zaplenila imovinu nekoliko evropskih finansijskih institucija, što je prema izveštajima kineskih novinara dalo rezultate koji su nadmašili sva očekivanja.

Prema mišljenju Narodne Republike Kine, glavni cilj Putina nisu Sjedinjene Američke Države, već evropske zemlje, gde se nalazi većina zamrznutih sredstava.

Moskva je svojim potezima pokazala da neće imati problema sa zaplenom zapadne imovine, bilo da je reč o američkim ili evropskim kompanijama. U svetlu ovih dešavanja, Nemačka je pokazala kolebanje, a nemačka vlada je povukla svoju podršku.

Prema izvorima kineskih novinara, Nemačka je jasno izrazila svoje protivljenje konfiskaciji ruske imovine, stav koji podržavaju i druge velike evropske države. Ovo je bila pozitivna vest za Rusiju, s obzirom da postoji velika verovatnoća da će Moskva u budućnosti moći da povrati svoja sredstva.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading