Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je "islamski svet" da reaguje nakon najnovijih smrtonosnih izraelskih udara u Gazi.

"UN ne mogu zaštititi ni svoje osoblje. Duh Ujedinjenih nacija je mrtav u Gazi. Izrael nije samo pretnja Gazi, već celom čovečanstvu", rekao je Erdogan poslanicima iz svoje stranke AKP.

Izraelska vojska sada kontroliše dve trećine Filadelfisjog koridora, tampon zone duž granice sa Egiptom, za koji tvrdi da ga je Hamas koristio za dopremanje oružja u Pojas Gaze.

Alžir u predloženoj rezoluciji predat Savetu bezbednosti UN zahteva hitan prekid vatre u Gazi i traži od Izraela da odmah zaustavi svoju vojnu ofanzivu na grad Rafu na jugu zemlje. Takođe poziva na momentalno oslobađanje svih talaca uzetih odvedenih sa juga Izraela 7. oktobra.

Bivši šef Mosada, izraelske obaveštajne agencije, navodno je pretio glavnom tužiocu Međunarodnog krivičnog suda u nizu tajnih sastanaka na kojima je pokušao da  izvrši pritisak da odustane od istrage o ratnim zločinima, otkriva britanski "Gardijan".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Guverner centralne banke: Rat će koštati Izrael preko 67 milijarde dolara

Rat sa Hamasom koji je u toku koštaće Izrael 67 milijardi dolara u izdacima za odbranu, izdacima za civilne potrebe i izgubljenom prihodu od poreza u periodu od 2023. do 2025. godine, procenjuje guverner centralne banke Izraela Amir Jaron.

Jaron upozorava da su troškovi bezbednosti i civilnog rata značajni i predstavljaju budžetsko opterećenje. Osim toga, očekuje se da će budući budžet za bezbednost trajno rasti i imati makroekonomski uticaj, dodaje on, upozoravajući da se vojsci ne daje "blanko ček".

"Prosperitetna ekonomija zahteva sigurnost, a bezbednost prosperitetnu ekonomiju. Dakle, rat ne bi trebalo da nosi sa sobom blanko ček za trajne izdatke za odbranu, i moraju se pronaći pravi balansi", rekao je Jaron.

Al Džazira: U izraelskom napadu na severnu Gazu ubijeno sedmoro ljudi

U izraelskom napadu na centar za raseljena lica u severnom Pojasu Gaze ubijeno je sedmoro ljudi, javlja Al Džazira.

Prethodno, katarska agencija je izvestila da su izraelski vazdušni udari pogodili kuću u kampu Šati, zapadno od grada Gaze, ubivši najmanje jednu osobu, a ranivši šest.

Zapaljeni šatori Palestinaca kod Ramale na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenici na Zapadnoj obali nastavili su sa napadima na Palestince u ovom području, piše palestinska novinska agencija Vafa, a u najnovijim incidentima zapalili su, kako se navodi, šatore beduinskih zajednica i obore sa ovcama istočno od Ramale.

Ubijena dva izraelska vojnika na Zapadnoj obali, još jedan na severu Gaze

Dva izraelska vojnika, teško ranjena u sinoćnjem napadu automobilom u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, preminula su od zadobijenih rana, saopštila je izraelska vojska.

Prema pisanju medija, vojnici su vršili nasumične provere na licu mesta palestinskih automobila koji su napuštali Nablus, što je dovelo do formiranja kratkog reda. Dok su vojnici proveravali automobil jedno vozilo pozadi je zaobišlo red i pojurilo na dvojicu vojnika, udarivši ih, prenosi Tajms of Izrael.

Bela kuća: Moguća kontrola IDF-a nad Filadelfijskim koridorom u skladu sa ograničenom ofanzivom u Rafi

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi istakao je da izraelska kontrola nad koridorom Filadelfija, tampon-zonom između granice Egipta i Pojasa Gaze, nije događaj koji prelazi "crvenu liniju" za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena kada je reč o ofnazivi na jugu palestinske enklave.

"Izrael nas je obavestio o svojim planovima i akcijama u Rafi i okolnom području. Operacije su uključivale zauzimanje i kretnju pomenutim koridorom kako bi se izvršio pritisak na borce Hamasa u samom gradu", naveo je Kirbi u razgovru sa novinarima.

Si: Hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je u razgovoru sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem u Pekingu da hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ zbog velikog broja civilnih žrtava i humanitarne situacije koja je krajnje zabrinjavajuća.

Si je ukazao da je neophodno izbeći prelivanje sukoba na region Bliskog istoka i sprečiti još katastrofalniju humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, prenela je agencija Sinhua.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading