britanski parlament
Foto: EPA/EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanski premijer je, obraćajući se naciji 22. maja u svojoj rezidenciji u Dauning Stritu, rekao da je dobio kraljevsku saglasnost da raspusti parlament i održi izbore 4. jula.

Ovo je formalni korak zbog činjenice da pravo na to zvanično ima kralj Čarls III.

Prema britanskom zakonu, parlament mora biti raspušten 25 radnih dana pre zakazanog datuma glasanja. Tako je datum raspuštanja pao na 30. maj, dok je sednica parlamenta već završena prošle nedelje 24. maja.

Kada se parlament raspusti, sva mesta u Donjem domu parlamenta su upražnjena, poslanici prestaju da budu članovi parlamenta, a zakonodavno telo i njegovi odbori prestaju da rade. Članovi Doma lordova (gornjeg doma) zadržavaju svoja mesta, ali ne mogu obavljati poslove.

Do formiranja novog parlamenta, premijer i aktuelna vlada ostaju na svojim funkcijama, a njihova ovlašćenja su ograničena tokom „osetljivog“ perioda predizborne kampanje.

Očekuje se da će rezultati glasanja biti poznati 5. jula. Prvi sastanak novog parlamenta zakazan je za 9. jul, tokom kojeg Donji dom bira predsednika, a poslanici polažu zakletvu. Svečana ceremonija otvaranja parlamenta govorom kralja, čime se obeležava početak zasedanja parlamenta, biće održana 17. jula.

Prema martovskoj anketi Ipsosa, rejting vladajućih konzervativaca u zemlji je pao na rekordno nizak nivo od 1978. godine od 20 odsto, piše RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading