OTKAZUJE SE VAŽAN SPORAZUM SA RUSIJOM! NATO ćlanica donela odluku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarka pravde Litvanije Evelina Dobrovolska izjavila je da je promena geopolitičke situacije, vojna agresija Rusije na Ukrajinu, dovela do grubih kršenja principa međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo. 

"Stoga Litvanija mora jasno da izrazi svoju političku volju i prekine saradnju u oblasti međunarodnih odnosa sa zemljom agresorom", dodala je ona, prenosi litvanski javni servis LRT.

Prema njenim rečima, pravna saradnja po ovom ugovoru "de fakto izostaje" više od dve godine, a zahtevi za pravnu pomoć koje je Litvanija primila iz Rusije nisu ispunjeni, osim u slučajevima koji se isključivo i direktno odnose na interese litvanskih državljana. 

Pošto je produženje sporazuma sa Rusijom predviđeno za 21. januar 2025. godine, cilj je da se ovaj akt raskine što je pre moguće, pre nego što se automatski produži za još pet godina.

Litvanski parlament mora da raskine sporazum, a Letonija i Estonija su već donele političke odluke da raskinu slične međunarodne ugovore sa Rusijom.
Prošle nedelje je litvanska vlada odobrila raskid sporazuma Litvanije sa Rusijom i Belorusijom o promociji i zaštiti investicija, kao i o trgovinskim i ekonomskim odnosima, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading