PVO
Foto: AP/Axel Heimken (SUB)

Nemačka je odustala od planova za uvođenje obaveznog vojnog roka, a ministar odbrane Robert Pistorijus najavio je da će uniformu osim profesionalaca moći da obuku još dobrovoljci. Kako je preneo britanski The Telegraph, vlada u Berlinu je promenila stav plašeći se da bi mogla da ostane bez podrške levičarski nastrojenih birača.

Ministar Pistorijus je na ovonedeljnom sastanku sa liderima vladajuće SPD predstavio značajno ublaženu verziju prvobitnog plana, koji će takođe uključivati beneficije za nove regrute, kao što su studentski popusti i besplatni kursevi jezika, izvestio je nemački Špigl.

"Novi model vojnog roka će biti u velikoj meri dobrovoljan“, rekli su izvori za Špigl.

Nastojaće da privuče mlade regrute posebnim pogodnostima, kao što su odricanje od naknada za vozačke dozvole, besplatni kursevi jezika ili popusti na otplatu studentskog kredita. Nemačka je u misiji da drastično proširi svoju vojsku, sa ambicijama da postane država u Evropskoj uniji sa najvećim vojnim budžetom.

Ove nedelje Riši Sunak, britanski premijer, takođe je izneo ideju da će njegova Konzervativna partija uvesti obaveznu vojnu službu za 18-godišnje mladiće, ako pobedi na izborima u julu. Povratak obaveznog vojnog roka u Nemačkoj viđen je kao signal da je zvanični Berlin ozbiljan u vezi sa ovim planovima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Međutim, narednog meseca su izbori za Evropski parlament, zbog čega je došlo do revizije planova što je motivisano unutrašnjom političkom zabrinutošću da bi regrutacija promenila stavove mladih i birača levice.

Špigl navodi da u Pistorijusovoj prezentaciji koalicionim partnerima u SPD nije bilo fraze "obavezno služenje vojnog roka". Ipak, od starijih od 18 godina može se zahtevati da popune medicinski upitnik kako bi procenili svoju fizičku spremnost.

Ministar Pistorijus pokušava da transformiše zemlju u "kriegstuchtig" ili "naciju spremnu za rat" po ugledu na švedski model regrutacije gde se medicinski pregledi svake godine izvrše nad 100.000 mladića ali samo njih pet odsto se pridruži vojsci.

Bundesver već šalje obaveštanja mladima čim napune 18 godina, pokušavajući da ih navede da razmišljaju o vojnoj službi kao o ranoj opciji za karijeru. Ministar Pistorijus rekao je ranije da je ubeđen kako je regrutacija neophodna.

Olaf Šolc, nemački kancelar, jedan je od onih koji se protive toj ideji, koja je bila duboko nepopularna među mladim Nemcima čak i pre nego što je ukinuta 2011.

Politički insajderi i analitičari tvrde da promena stava vlasti u Berlinu nije iznenađenje. Rafael Los, saradnik za politiku u Evropskom savetu za spoljne poslove, rekao je da SPD verovatno pokušava da smanji ambiciozne razgovore o nemačkoj vojsci jer bi to moglo da odbije njihove levičarske glasače na predstojećim izborima za Evropski parlament.

"Malo je apetita u vladinoj koaliciji da iznese bilo kakav sveobuhvatan predlog za ponovno uvođenje vojnog roka, svakako ne pred evropske izbore", rekao je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading