Crnogorsko primorje
Foto: Alo/Foto: RINA

U Jadranskom moru u Crnoj Gori zabeležena je pojava otrovne ribe lav čije je prirodno stanište Indijski okean i Crveno more, a kako saopštavaju iz Instituta za biologiju mora, u Mediteran je stigla kroz Suetski kanal.

Riba lav razmnožava se tokom cele godine, a nema prirodnih neprijatelja, zbog čega se brzo i uspešno širi. Od februara 2023. godine do danas zabeleženo je šest nalaza ove vrste u crnogorskim vodama, a očekuje se da će se broj viđenja i ulova povećavati.

"Riba lav je predatorska vrsta koja se uglavnom zadržava na stenovitom dnu, a karakterišu je otrovne bodlje, čiji ubod može uzrokovati višednevnu bol, znojenje, smetnje u disanju, a u ekstremnim slučajevima i paralizu" potvrđeno je za RINU u Institutu za bilogiju mora u Kotoru.

Ukoliko vas ubode riba lav, preporučuje se da pogođeno mesto odmah uronite u vruću vodu na 30 do 90 minuta i da potražite medicinsku pomoć što je pre moguće.

"Takođe molimo sve ribare i ronioce da svaku uočenu ili ulovljenu jedinku prijave Institutu za biologiju mora. Vaše prijave su od ključne važnosti za praćenje njenog širenja i zaštitu lokalnog ekosistema. U slučaju ulova ribe lava, budite veoma oprezni zbog njenog otrovnog uboda" naglašavaju u Institutu za biologiju mora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading