Gruzija
Foto: AP/Zurab Tsertsvadze

"Za je glasalo 84 poslanika, a protiv četvoro. Zakon je usvojen", rekao je predsednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Parlamentu je bila potrebna prosta većina glasova da bi nadjačao veto predsednice i kako bi zakon o stranim agentima bio usvojen.

U parlamentu su održana dva glasanja, prvo protiv primedbi predsednice, a drugo za originalnu verziju zakona o stranim agentima, koju je parlament prethodno usvojio u tri čitanja.

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako je veći od 20 odsto. Pored toga, sve organizacije koje "promovišu interese stranih snaga" moraju biti registrovane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

Policija je opkolila zgradu parlamenta kako bi poslanici mogli bezbedno da izađu, s obzirom da su se demonstranti još jutros okupili da izraze negodovanje usvajanju zakona.

Prošle nedelje gruzijski parlament je većinom glasova usvojio Zakon o transparentnosti i stranom uticaju, kolokvijalno poznat kao "zakon o stranim agentima", koji je poslednjih nedelja izazvao političku krizu u toj južnokavkaskoj državi.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka Gruzijski san predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina "agent za strane interese" koristi "organizacija koja radi za strane interese".

Zapadne zemlje uputile su pretnje Tbilisiju, a sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer upozorila je da će Vašington suštinski preispitati bilateralne odnose ako zakon stupi na snagu.

Šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džim O'Brajen je zauzvrat rekao da bi SAD mogle da uvedu ograničenja Gruziji ako se ne promeni nacrt koji je usvojio parlament. EU je obećala da će zamrznuti zahtev republike za članstvo u Uniji.

Zakon je naišao na oštre kritike opozicije, nevladinog sektora i prozapadnih medija, ali i mnogih zapadnih zvaničnika, koji su ga pežorativno nazvali "ruski zakon", aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine.

Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading