Američka vojska
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sateliti koji su centralni za nacionalnu odbranu i globalne komunikacije dugo su se suočavali sa pretnjama sa zemlje, kao što su ometanje signala i raketni napadi. Orbitalne pretnje su sledeća granica. Obaveštajni podaci o interesovanju Rusije za antisatelitsko oružje i lansiranje satelita iz Kine podstakli su napore SAD da odbrani svoje interese stotinama, pa čak i hiljadama milja iznad površine Zemlje.

Kompanije za odbranu razvijaju sisteme u rasponu od satelita koji mogu da jure druge satelite u orbiti do zaštitnih zemaljskih stanica koje mogu da emituju signale u svemir. Ove zaštite su kritične jer se usluge mobilne navigacije i neke televizijske i internetske usluge oslanjaju na opremu u orbiti. Komercijalni startapi rade na tehnologijama, uključujući orbitalne kapsule, senzore i satelitske strukture, koje bi mogle imati vojnu primenu.

Zvaničnici Pentagona takođe rade nešto neobično: više javno govore o oružju koje neprijateljske nacije mogu koristiti u svemiru za ratovanje. General Čens Salcman, glavni operativni vođa Svemirskih snaga, rekao je da protivnici svakodnevno pokušavaju da ograniče pristup koji SAD i njihovi saveznici imaju u svemiru. „Moram da se suprotstavim toj pretnji kako bih osigurao da će svemirske sposobnosti od kojih zavisimo za naš način života biti tu i u budućnosti“, rekao je on na industrijskoj konferenciji u martu. Vojni zvaničnici, međutim, neće razgovarati o detaljima o sopstvenim sistemima oružja SAD u orbiti, koji su strogo čuvane vladine tajne.

Ukazivanje na ruske akcije u svemiru bilo je posebno u fokusu američkih zvaničnika. Robert Vud, ambasador SAD, nedavno je u Ujedinjenim nacijama rekao da je Moskva ranije ovog meseca rasporedila satelit koji verovatno ima sposobnost napada u istu orbitu kao i satelit američke vlade. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je u odgovoru da ne razume o čemu Vud govori. Kremlj je optužio SAD da nastoje da militarizuju svemir i nazvao je izveštaje da Rusija razvija nuklearni antisatelitski sistem izmišljotinama.

Priprema za sukob

Svemirske snage — najnovija vojna grana — pojačale su obuku svojih Čuvara, uključujući kako najbolje manevrisati američkim satelitima i predvideti šta protivnici možda planiraju. Razvila je scenarije za suzbijanje lasera, ometača, grabežljivaca i nuklearnog oružja koje se koristi u svemiru. Američki zvaničnici se protive postavljanju svog nuklearnog oružja u orbitu, ukazujući na obaveze po decenijama starom svemirskom sporazumu, ali Pentagon je nastojao da dalje rasporedi sopstveni set svemirskog naoružanja i sposobnosti.

U nedavnom budžetskom zahtevu Svemirskih snaga, oko 25% sredstava od 29,4 milijarde dolara otišlo bi na takozvanu svemirsku superiornost, koncept koji Salcman naziva „odgovornim protiv-svemirom“. „Moramo da se ponašamo kao da je u pitanju rat u svemiru“, rekao je Robert Vinkler iz Kratos Defence & Securiti Solutions, odbrambene kompanije sa sedištem u San Dijegu, koja je najpoznatija po ciljanim bespilotnim letelicama i koja razvija sistem obuke za ratne borbe u svemiru.

To je proces u dva koraka, rekli su vojni i industrijski zvaničnici. Održavanje visine, bilo da se radi o vrhu brda sa pogledom na bojno polje ili orbitu hiljadama milja iznad Zemlje, je princip koji je milenijumima bio u osnovi vojne taktike. Gubitak ovih orbitalnih očiju rizikuje zaslepljivanje raketne odbrane, što je ključni deo nuklearnog odvraćanja u poslednjih 65 godina.

Drugi korak je prelazak na mobilnija sredstva, baš kao što su se sukobi na terenu preselili sa utvrda i zamkova na tenkove, mlaznjake i projektile. Nazvanim „dinamički prostor“, njima bi se moglo lakše manevrisati u orbiti, bilo da se drže van opasnosti ili da budu dovoljno preteći da promovišu odvraćanje.

Pomeranje satelita u svemiru zahteva ili skladištenje energije ili mogućnost dopunjavanja goriva ili dobijanja drugih usluga u orbiti. Takvim mogućnostima se bavi mnoštvo komercijalnih kompanija koje razvijaju potencijalne svemirske tegljače za satelitsko kretanje, i one sa hvataljkama i drugom robotikom.

Nedavna komercijalna strategija Svemirskih snaga poziva na iskorištavanje tehnologije i usluga privatnih kompanija za jačanje vojnih sposobnosti u vremenima krize. Jedan od popularnih elemenata bio je plan uključivanja spoljnih firmi u ratne igre kako bi se procenile sposobnosti američke vojske, rekao je Even Rogers, izvršni direktor kompanije za proizvodnju satelita True Anomali.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading