Akademija Vest Point
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Američka vojna akademija Vest Point (West Point), zvanično poznata kao United States Military Academy (USMA), osnovana je 16. marta 1802. godine. 

Akademiju je osnovao predsednik Tomas Džeferson, uz podršku Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, sa ciljem obrazovanja i obuke oficira za službu u vojsci. Izgrađena na temeljima bivše britanske tvrđave, Vest Point je odabran zbog svoje strateške lokacije na reci Hadson u državi Njujork, što je omogućavalo kontrolu nad vitalnim komunikacionim i transportnim linijama.

Razvoj kroz istoriju

Tokom svoje bogate istorije, Vest Point je prošao kroz mnoge faze razvoja i transformacije.

U početku, akademija je bila fokusirana na inženjerske nauke, jer je cilj bio da obuči kadete za izgradnju infrastrukture i fortifikacija neophodnih za obranu zemlje. Prvi nadzornik akademije, major Džonatan Vilijams, bio je ključna figura u uspostavljanju visokih akademskih standarda.

Vest Point je je imao veliki značaj i dao doprinos u ratovima 19. i 20. veka, uključujući Američki građanski rat, oba svetska rata, Korejski rat, Vijetnamski rat, kao i novije sukobe na Bliskom istoku.

Akademija Vest Point

Shutterstock

 

Mnogi poznati generali i lideri završili su ovu akademiju:

Ministri odbrane:

  • Džejms R. Šlesindžer (1973-1975) - Služio kao ministar odbrane pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom. Šlesindžer je bio poznat po svojoj čvrstoj podršci nuklearnom odvraćanju i unapređenju vojne tehnologije.
  • Robert Gejts (2006-2011) - Završio Vest Point 1965. godine i služio kao ministar odbrane pod predsednicima Džordžom V. Bušom i Barakom Obamom. Gejts je bio ključna figura u vođenju ratova u Iraku i Avganistanu.

Generali:

  • Julisiz S. Grant - Vrhovni komandant Unije tokom Američkog građanskog rata i 18. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Grant je diplomirao na Vest Pointu 1843. godine.
  • Robert E. Li - Vrhovni komandant Konfederacije tokom Američkog građanskog rata. Li je završio Vest Point 1829. godine kao drugi u svojoj klasi bez ijednog disciplinskog prekršaja.
  • Daglas Makartur - Legendarni general iz Drugog svetskog rata, poznat po svojoj ulozi u Pacifičkom teatru i rekonstrukciji Japana posle rata. Makartur je diplomirao na Vest Point 1903. godine kao prvi u svojoj klasi.
  • Dvajt D. Ajzenhauer - Vrhovni komandant savezničkih snaga u Evropi tokom Drugog svetskog rata i 34. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Ajzenhauer je diplomirao na Vest Pointu 1915. godine.
  • Džordž S. Paton - Poznat po svojoj agresivnoj strategiji i briljantnim taktikama tokom Drugog svetskog rata. Paton je diplomirao na Vest Pointu 1909. godine.
  • Vilijam Vestmorland - Komandant američkih snaga tokom Vijetnamskog rata. Vestmorland je završio Vest Point 1936. godine.
  • Norman Švarckopf - Komandant koalicionih snaga tokom Operacije Pustinjska oluja 1991. godine. Švarckopf je diplomirao na Vest Pointu 1956. godine.

Osnovne akademske studije

Vest Point nudi širok spektar akademskih studija koje su osmišljene da pruže sveobuhvatno obrazovanje kadetima i pripreme ih za vojne i civilne karijere. Osnovne akademske studije uključuju sledeće oblasti:

U okviru inženjerskih nauka, kadeti mogu birati između građevinarstva, mašinstva, elektrotehnike, inženjerske fizike, hemijskog inženjerstva i inženjerskog menadžmenta.

Prirodne nauke uključuju studije iz fizike, hemije, matematike, geografije i geologije. 

Društvene nauke obuhvataju istoriju, međunarodne odnose, ekonomiju, politiku, psihologiju i sociologiju. 

Humanističke nauke uključuju engleski jezik i književnost, strane jezike i književnosti (uključujući španski, nemački, francuski, arapski, kineski i ruski), filozofiju i etiku.

Informacione tehnologije i računarske nauke obuhvataju studije iz računarskih nauka i informacionih tehnologija. 

Pored ovih oblasti, akademija nudi i druge programe kao što su menadžment, ekonomija i operaciona istraživanja, te sistemi inženjeringa.

Savremena uloga i značaj

Danas, Vest Point ostaje ključna institucija za obrazovanje i obuku budućih vojnih lidera Sjedinjenih Američkih Država.

Akademija nudi sveobuhvatan obrazovni program koji uključuje akademske studije, vojnu obuku i fizičku spremu.

Misija akademije je "obrazovati, obučiti i inspirasati korpus kadeta da se pridruže vojsci kao oficiri sa čašću, hrabrošću i predanošću službi."

Akademija Vest Point

Shutterstock

 

Vest Point je poznat po svojoj rigoroznoj selekciji i visokom standardu obrazovanja, što ga čini jednom od najprestižnijih vojnih akademija na svetu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading