SLOVENIJA ODLUČUJE O PRIZNAVANJU PALESTINSKE DRŽAVE U četvrtak sednica vlade, konačnu odluku daje parlament
EPA

Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon rekla je da bi glasanje u parlamentu moglo biti održano 4. juna.

Golob je rekao tokom današnje posete Alžiru da će Slovenija u međuvremenu nastaviti da radi sa drugim zemljama na stvaranju maksimalnog pritiska za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i oslobađanje talaca koje drži Hamas, prenela je agencija STA.

Golob je istakao da je Slovenija, kao odgovorna članica Saveta bezbednosti UN, dužna da učini sve što je u njenoj moći da se postigne trajni mir na Bliskom istoku.

"Ovo je važna, zaista istorijska poruka da priznajemo postojanje Palestinaca, njihove državnosti i njihovo pravo na samoopredeljenje", rekla je Fajon za STA na marginama otvaranja novih prostorija slovenačkih diplomatskih misija u Briselu.

Fajon je istakla da odluka o priznavanju palestinske države nije uperena protiv Izraela, navodeći da će Slovenija nastaviti da se angažuje za uspostavljanje mira na Bliskom istoku i za bezbednost i Izraelaca i Palestinaca.

Slovenačka vlada je 9. maja pokrenula proceduru za priznavanje Palestine, najavljujući da će relevantnu odluku poslati parlamentu do 13. juna. Španija i Irska trebalo bi sutra da priznaju Palestinu zajedno sa Norveškom koja nije članica EU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading