"PLATILA SAM VISOKU CENU" Tanja Fajon zakukala nakon što je otkrivena velika afera, moli da joj ostave fotelju
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Fajon je kazala je da je kao predsednica SD-a platila visoku cenu za aferu s kupovinom zgrade suda u Ljubljani, iako s tom pričom, prema vlastitim rečima, nema nikakve veze. Stoga, navodi, ne vidi razloga za odlazak s ministarske pozicije.

"Nadam se da ću ostati ministarka spoljnih poslova, nemam drugu nameru. I nakon nepune dve godine mislim da smo zacrtali dobar put i da ministarstvo dobro radi", rekla je Fajon.

Navela je da je o tome razgovarala i sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom, prenosi Anadolija.

"Danas niko ne uslovljava i ne dovodi u pitanje promenu našeg ministarskog tima, mislim da radi dobar posao. Priznajem da mi je to bila teška odluka. Dobro sam to procenila kad sam odlučila ići na izborni kongres. Želim dati priliku nakon što smo jako povređeni ovom, da tako kažem, nesretnom kupovinom palate pravde i aferom koja je usledila. Kupac je bio jako pogođen, a ja lično plaćam visoku cenu. Mislim da je najteži deo iza nas. Ali stvarno želim novom predsedniku dati priliku da odahne s novim rukovodstvom - možda i ja preuzimam deo odgovornosti", naglasila je Fajon.

Istakla je da je socijaldemokratija deo njenog života i da će nastaviti da pomaže novoj generaciji rukovodstva. 

Što se tiče Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, rekla je da mora reći da premijer Golob i ona dobro sarađuju.

"Pusti me da donesem puno odluka i uvek se dobro slažemo pa nemamo problema. Istina, od početka ove godine, kada je afera izbila, priča je jako polarizovala stranku. Kada je Predsedništvo stranke odlučilo da iz objektivnih razloga moramo smeniti ministarku Dominiku Švarc Pipan zbog objektivne odgovornosti u kupovini zgrade, premijer je dugo čekao na ovaj potez. I sama sam nekoliko puta rekla da ne razumem zašto, da mi je i kao predsedniku stranke teško da izdržim u ovoj situaciji i da nas priča gura. Ni dan danas nemamo odgovore šta se dogodilo prilikom kupovine, a ja ih i sama očekujem od nadležnih organa gonjenja i kriminalističke obrade. Ali opet, kada je reč o ministarstvu, čak i kada smo sarađivali i sarađujemo kao predsednik, kao koalicioni partner, uvek dolazi do nesuglasica, ali uvek smo znali nekako da ih rešavamo", navela je Fajon.

Fajon je juče rekla da se neće kandidovati za reizbor na poziciju predsednice stranke Socijaldemokrate (SD) i u javnom pismu kazala da napušta SD "teškog srca", kao i da je svesna "težine kojom je skandal zgrade suda pogodio partiju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading