KINA POKAZALA NOVO ORUŽJE Ono što se dešava u Ukrajini je "mala maca" za ove mašine (VIDEO)
Foto: Sajt kineske vojske

Tokom zajedničke vežbe "Zlatni zmaj 2024", kineske snage rasporedile su novi tip psa robota koji teži 15 kilograma i opremljen je 4D super-širokougaonim senzorskim sistemom, prenela je Kineska centralna televizija (CCTV).

Sa baterijom i sistemom napajanja koji omogućava rad od dva do četiri sata, robot pas može da ide napred, nazad, skače, čuči, ali i samostalno da organizuje rute kretanja kako bi izbegao prepreke i brzo približi se svom cilju.

U simuliranoj urbanoj zoni, kineske trupe su upravljale robotom daljinskim upravljačem i poslale ga da izvrši izviđanje na ulicama i da šalje podatke o preprekama na putu.

"Može da zameni naše (ljudske) saborce, da vrši izviđanje i napade. Postao je novi član u našim urbanim operacijama", rekao je Čen Vej, pripadnik kineskih snaga koje učestvuju u vežbama.

Vežbe pokazuju da je PLA intenzivno testirala više vrsta robotskih pasa u smislu tehnologije i taktike, rekao je za "Global tajms" kineski vojni stručnjak koji je tražio da ostane anoniman.

Obično se nova oprema ne unosi u zajedničku vežbu sa drugom zemljom, tako da su ovi psi roboti sigurno dostigli određeni nivo tehničke zrelosti, rekao je stručnjak.

Sposobni da prate trupe u zadacima visokog rizika, psi roboti mogu uveliko da poboljšaju borbenu efikasnost i smanje ljudske žrtve, rekao je stručnjak.

Pored robotskih pasa, više vrsta inteligentne opreme, uključujući dronove dizajnirane za oružano izviđanje i transportne zadatke, integrisano je u ključne delove vežbi, što je efektivno poboljšalo sveobuhvatne borbene sposobnosti PLA, preneo je CCTV.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading