Izrael
Foto: Alo/Shuttertstock

Izraelske trupe (IDF) su i tokom prethodnog dana nastavile sa napadima širom Pojasa Gaze, uključujući i Rafu, gde su poginule najmanje dve osobe, uprkos naredbi Međunarodnog krivičnog suda da se operacije na jugu enklave obustave.

Dalje od borbi, u diplomatskim krugovima se ne stišavaju reakcije na odluku MKS. Španija od Izraela zahteva da se povinuje zahtevu najvišeg suda Ujedinjenih nacija, dok britanska vlada kritikuje MKS, smatrajući da svojim potezom direktno ojačava Hamas. 

Upravo je palestinska organizacija, zajedno sa Tel Avivom, bila predmet napora Sjedinjenih Država i Katara da dogovore nove pregovore o prekidu vatre i razmeni talaca.

Delegacije SAD, Katara i Izraela usaglasile su da bi uskoro trebalo razgovarati o primirju, ali je usledila reakcija Hamasa: "Nema datuma za dijalog o sporazumu".

Odnosi Španije i Izraela znatno su pogoršani otkako je Madrid priznao Palestinu, a u nizu oštrih reagovanja, španska ministarka odbrane dešavanja u Gazi nazvala je "pravim genocidom".

Ipak, izraelski zvaničnici odbacuju optužbe. Tumačeći naredbu MKS, član kabineta premijera Benjamina Netanjahua tvrdi da sud od njih traži da u Rafi ne čini genocid, što, kako kaže, ne čine, niti će.

Zbog toga, pojedini izraelski zvaničnici smatraju da naredba najvišeg suda UN ne isključuje celu ofanzivu u tom području, već ostavlja prostor za neke vojne akcije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Hezbolah potvrdio smrt šestorice svojih članova

Hezbolah je potvrdio smrt šestorice svojih članova koji su poginuli u nekoliko izraelskih napada u poslednja 24 sata. 

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari prethodno je izvestio da su njihove trupe likvidirale sedmoricu operativaca ove organizacije. 

IDF: Srušen štab Hamasa u Džabaliji

Izraelska vojska navodi da je na severu Pojasa Gaze, u Džabaliji, uspešno srušila štab Hamasa, kao i da je izvršila raciju u kući jednog od glavnih komandanata Islamskog džihada.

Nije navedno da li su akcije povezane sa prethodnim izveštajem palestinske novinske agencije Vafa u kojem se ističe da je u napadu na privatnu kuću u tom gradu poginulo 13 osoba, uključujući žene i decu. 

Borelj: Za mir na Bliskom istoku je potrebna jaka palestinska uprava

Jaka palestinska uprava je potrebna za postizanje mira na Bliskom istoku, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj tokom sastanka sa šefom diplomatije Palestine Muhamedom Mustafom.

"Funkcionalna palestinska uprava je i u interesu Izraela. Da bismo postigli mir, potrebna nam je palestinska uprava koja je jaka, a ne slaba", istakao je Borelj, a prenosi Al Džazira.

HAMAS ISPALIO RAKETE KA TEL AVIVU! "Gvozdena kupola" aktivirana, ovo je prvi takav napad za šest meseci!

Hamas je prvi put posle nekoliko meseci ispalio rakete ka oblasti oko Tel Aviva u centralnom Izraelu.

Višestruka presretanja od strane sistema protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“ primećena su iznad centralnog Izraela, nakon raketnog baraža lansiranog iz Pojasa Gaze.

Sirene se oglašavaju u Hercliji, Kfar Šmarijahu, Ramat Hašaronu, Tel Avivu, Petah Tikvi i nekoliko manjih zajednica.

Izraelska vojska izvela napade na položaje Hezbolaha u južnom Libanu

Izraelski borbeni avioni izveli su tokom noći nekoliko vazdušnih napada na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, saopštio je IDF.

IDF navodi da su zgrade koje koristi Hezbolah i druga infrastruktura pogođene u Hijamu i Ajta aš-Šabu.

Vafa: Šestoro poginulih u napadu na Rafu

Najmanje šest osoba, uključujući dete, stradalo je kada su izraelski ratni avioni bombardovali kuću u oblasti Al Adas u Rafi, prenosi agencija Vafa pozivajući se na medicinske izvore.

Pored toga, navode, dogodio se i napad izraelskih snaga na izbeglički kamp Jibna u centru Rafe.

Hamas tvrdi da je zarobio izraelskog vojnika

Portparol militantne grupe Hamas Abu Obeida saopštio je danas da su borci te grupe zarobili najmanje jednog izraelskog vojnika.

Ovaj vojnik zarobljen je u zasedi u izbegličkom kampu Džabalija na severu Gaze, prenosi sirijski portal Muraselon. Izraelska vojska negirala je na platformi X Hamasove tvrdnje o zarobljivanju, rekavši da nije bilo incidenta u kojem je izraelski vojnik otet.

Novi protesti u Izraelu

Hiljade Izraelaca protestovalo je u Tel Avivu i drugim delovima zemlje zahtevajući prekid rata, kao i hitnu akciju vlade za povratak preostalih talaca u Gazi.

Na jednom skupu, demonstranti su minutom ćutanja na Trgu talaca u Tel Avivu odali počast zarobljenicima čija su tela ovog meseca pronašle izraelske trupe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading