britanija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Velika Britanija se suočava sa najvećom krizom u poslednjih 70 godina. O tome piše "Blumberg", pozivajući se na Pola Džonsona, direktora Britanskog instituta za fiskalne studije.

Kao razloge krize navodi niske stope privrednog rasta i veliki iznos javnog duga.

Džonson napominje da se državni dug zemlje približava 100 odsto. S tim u vezi, laburisti i konzervativci su, uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 4. jul, obećali da će razviti niz mera za stabilizaciju situacije.

Ekspert je naglasio da će novoizabrani parlament morati da rešava mnogo složenije probleme od onih sa kojima se suočavala bilo koja britanska vlada najmanje od 1950-ih.

Prema njegovim procenama, ovoga puta vlasti će morati da biraju između smanjenja potrošnje, povećanja duga i povećanja poreza.

- Novca je malo. Javni servisi škripe, porezi su na istorijski visokom nivou, a obe strane su ograničene svojim konkretnim obećanjima da će smanjiti državni dug. Biće potrebna dalja povećanja poreza kako bi se izbegla smanjenja ključnih vladinih usluga nakon izbora - rekao je direktor instituta, prenosi Informer.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading