MAJCI PETORO DECE PRETI SMRTNA KAZNA Priča je postala još čudnija kada se javio bivši suprug
Foto: Shutterstock

Bivši suprug Australijanke, kojoj na Tajvanu preti smrtna kazna nakon što je u njenom prtljagu pronađen kokain, tvrdi da je nevina i da su joj namestili dileri droge, piše Dejli mejl.

Debi Vulgaris (57), majka petoro dece, uhapšena je na međunarodnom aerodromu Taojuan u decembru nakon što je droga navodno pronađena u crnim plastičnim kesama u koferima.

Tajvanska policija tvrdi da je ona nosila 6,8 kilograma droge, ali je žestoko negirala da je bila njena. Policija takođe tvrdi da je Debi kasnije rekla da joj je bivši muž dao pakete droge.

"Nameštaljka"

Ali Džon Vulgaris je oštro odbacio optužbe za australijski Dejli mejl, rekavši da je njegova supruga nevina i da je cela priča „nameštena”.

- Ona je stvarno nevina. Smestili su nam, mi nemamo nikakve veze sa prokletom drogom, nikada je u životu nismo videli ni dirali, rekao je.

Džon Vulgaris, koji vodi kompaniju za stambene kredite, rekao je da su njega i njegovu bivšu suprugu prevarili kriminalci koji su se predstavljali kao strani investitori.

Rekao je da je prvi put sreo grupu pre 16 godina i da je čak bio sa njima u banci na Tajvanu 2007. Ostali su u kontaktu. Nedavno ga je, kako tvrdi, kontaktirao njihov advokat povodom novog poslovnog predloga.

- Spremali smo stranu investiciju. Hteli su da investiraju, poslao sam im tri miliona dolara svog novca. Kada sam saznao za hapšenje, pokušao sam da stupim u kontakt sa njima, ali su isključili telefone, rekao je on, a zatim rekao:

- Nije ona kriva.

Australijski advokat Leon Huang rekao je da je ključno da Džon Vulgaris zauzme stav jer je on jedina osoba koja može da podrži njene tvrdnje.

Australijanka Debi je navodno plaćena 1.800 američkih dolara za preuzimanje droge, zajedno sa troškovima smeštaja i transporta.

Čen Po-čuan, šef tajvanske brigade za kriminalističke istrage, rekao je da je ulična vrednost zaplenjene droge oko 1,25 miliona dolara.

Pod strogim pravnim sistemom Tajvana, smrtna kazna ostaje legalna – uprkos pokušajima da se ona ukine. Smrtna kazna se može izreći za dugu listu krivičnih dela, uključujući ubistvo, izdaju, terorizam, ekstremne slučajeve silovanja, pljačke i trgovinu drogom.

Iako je Tajvan proučavao druge metode pogubljenja, kao što je smrtonosna injekcija, pogubljenja se danas sprovode streljačkim vodom. Čak i ako ne bude osuđena na smrt, Australijanki preti najmanje pet godina iza rešetaka, ali i doživotni zatvor.

Po-čuan je rekao da je Voulgaris rekao policiji da je Debi otišla na Tajvan na odmor. Policajci su navodno poslali nekoga u hotel da proveri da li neko dolazi po drogu, ali nikoga nije bilo.

Advokat Leon Huang rekao je da je njegova klijentkinja "dobrodušna osoba" koja "veruje ljudima" i da je korišćena kao "mula" za drogu.

- Rekao bih da Debi nije bila svesna prirode svog putovanja. I da nije imala pojma šta je u njenim koferima, jer je postojao skriveni pretinac za koji nije ni znala da postoji.

Okružni tužioci u Taojuanu veruju da je Debie Voulgaris deo 'sindikata trgovine drogom'.

– Iako je okrivljena u prethodnom postupku pred sudom priznala izvršenje krivičnog dela, ističe se da je prethodno u istrazi i pritvoru pred ovim sudom oštro negirala izvršenje krivičnog dela, a njeni iskazi su bili kontradiktorni -navodi se u dokumentima.

Niko ne sme da posećuje Debi u zatvoru

Ne zna se gde se nalazi Džon Vulgaris, ali pravni tim njenog advokata će tražiti da ga pozove na sud.

Niko ne sme da posećuje Debi Vulgaris u zatvoru, osim pravnog tima i osoblja u konzulatu u Tajpeju. Zahtev za njeno oslobađanje odbijen je u martu.

Njeni advokati su tvrdili da sa porodicom nije razgovarala tri meseca, da se teško prilagođava na kinesku hranu i da ne govori kineski.

Sudije su, međutim, zaključile da „to nisu faktori koje treba uzeti u obzir prilikom utvrđivanja neophodnosti pritvora”.

Ona će se sledeći put pojaviti na sudu u avgustu.

Međutim, malo je verovatno da će dobiti smrtnu kaznu nakon što je Ustavni sud Tajvana prošlog avgusta presudio da su doživotne ili smrtne kazne za krivična dela droge delimično neustavne, tvrdi Dejli mejl, prenosi Jutranji.hr.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading