Izrael
Foto: Alo/Shutterstock

Međunarodni sud pravde (ICJ) danas će doneti odluku o zahtevu Južne Afrike da naredi obustavu izraelske ofanzive na Rafu.

Istovremeno, izraelski zvaničnici ne odustaju od raspoređivanja dodatnih snaga u Rafi.

Zadaćemo veoma težak udarac Hamasu, poručuje ministar odbrane Joav Galant, dok portparol IDF-a ističe da izraelske snage u Rafi "rade ciljano i precizno".

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Izrael optužbe Južne Afrike naziva lažnim i nečuvenim

Izraelski savet za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo spoljnih poslova objavili su zajedničko saopštenje kao odgovor na odluku Međunarodnog suda pravde.

U saopštenju se navodi da su optužbe za genocid koje je Južna Afrika podigla protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu "lažne, nečuvene i moralno odvratne".

"Posle užasnog napada na građane Izraela 7. oktobra 2023. godine, Izrael je krenuo u pravedan odbrambeni rat kako bi eliminisao Hamas i oslobodio naše taoce. Izrael to čini u skladu sa svojim pravom da brani svoju teritoriju i svoje građane, zadržavajući svoje moralne vrednosti i pridržavajući se međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

"Izrael nije i neće izvoditi vojne operacije u Rafi koje stvaraju uslove koji bi mogli dovesti do uništenja palestinskog civilnog stanovništva, u celini ili delimično", naglašava se u saopštenju.

Pored toga, kako ističu, "Izrael će nastaviti sa svojim naporima da omogući da humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze i deluje u skladu sa zakonom kako bi u najvećoj mogućoj meri smanjila štetu civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze".

Iako se u saopštenju naglašava posvećenost Izraela da spreči terorističke organizacije da ponovo zauzmu prelaz Rafa, Jerusalim kaže da ostaje posvećen tome da dozvoli isporuku pomoći.

 

Egipatski predsednik dogovorio sa Bajdenom slanje humanitarne pomoći u Gazu

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi dogovorio se tokom telefonskog poziva sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom da privremeno pošalje humanitarnu pomoć i gorivo Ujedinjenim nacijama preko izraelskog prelaza Kerem Šalom, dok ne budu uspostavljeni pravni mehanizmi za ponovno otvaranje graničnog prelaza Rafa, saopštilo je egipatsko predsedništvo.

Reagujući na presudu Međunarodnog suda pravde, egipatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da pozivaju Izrael da se pridržava svojih zakonskih obaveza u okviru Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i međunarodnog humanitarnog prava i da sprovede sve privremene mere koje je doneo Međunarodni sud pravde, a koje se smatraju pravno obavezujućim, pošto ih izdaje najviše međunarodno sudsko telo.

"Egipat naglašava da Izrael snosi punu pravnu odgovornost za pogoršanje humanitarnih uslova u Pojasu Gaze kao okupaciona sila, pozivajući Izrael da prekine svoju sistematsku politiku protiv palestinskog naroda, gladovanja i opsade kršeći sve odredbe međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopštenju.

SUD U HAGU NAREDIO IZRAELU: Zaustavite operaciju u Rafi!

IDF pronašla tri tela talaca Hamasa koji su oteti 7. oktobra prošle godine

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je pronašla tela tri osobe koje su otete i ubijene nakon što su ih 7. oktobra prošle godine oteli borci militantne grupe Hamas kad su upali na jug Izraela.

Pronađena su tela Oriona Hernandeza Radua (30), Hanana Jablonka (42) i Majkla Nisenbauma (59), uz pomoć "pouzdanih informacija" koje su otkrivene u toku rata, saopštio je IDF, prenosi Tajms of Izrael.

Borelj: Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da priznavanje palestinske države nije poklon palestinskoj militantnoj grupi Hamasu.

"Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu, naprotiv", rekao je Borelj, navodeći da palestinske vlasti nisu Hamas i da su, naprotiv, duboko sukobljeni, preneo je Rojters.

Izraelski naseljenici zapalili poljoprivredna polja u selu Beit Dajan kod Nablusa

Izraelski naseljenici zapalili su danas poljoprivredna polja u selu Beit Dajan, koje se nalazi istočno od Nablusa na Zapadnoj obali, javili su lokalni izvori.

Šef seoskog veća Beit Dajan, Tavfik Hadž Mohamed, izvestio je da su naseljenici zapalili istočni deo poljoprivrednog zemljišta u selu, prenela je Wafa. Meštani sela trenutno pokušavaju da ugase požar da bi sprečili da se vatra proširi na druga polja, dodao je on.

Beit Dajan je okružen sa nekoliko izraelskih naselja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading