Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Izraelske snage su tokom prethodnog dana nastavile sa gomilanjem trupa oko grada Rafe na jugu Pojasa Gaze, dok se operacije vode i na severu, gde je poginulo najmanje sedmoro palestinskih civila i trojica izraelskih vojnika.  

Humanitarna katastrofa na jugu enklave je sve veća, a Ujedinjene nacije su morale da obustave distribuciju hrane u ovom području zbog nedostatka zaliha i loših bezbednosnih uslova.

Dalje od borbi, Španija, Norveška i Irska priznale su Palestinu, odluka stupa na snagu 28. maja, a evropske zemlje drugačije su pristupile ovom pitanju. 

Francuska i Nemačka su saglasne da nije pravo vreme za takav čin, dok američki predsednik Džozef Bajden traži da se pitanje dve države reši pregovorima, a ne jednostranim priznanjem. 

Sa druge strane, Egipat, Saudijska Arabija i Turska pozdravljaju odluku evropskih zemalja o priznavanju Palestine.

Izrael je u prvom koraku reagovanja opozvao svoje ambasadore u Oslu, Madridu i Dablinu. Premijer te zemlje Benajmin Netanjahu je istakao da je "prizanvanje Palestine nagrada za terorizam", te da "neće doneti mir, niti ih sprečiti u nameri da pobede hamasovce".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

UN nastavljaju transport pomoći sa pristaništa u Gazi

Ujedinjene nacije su nastavile sa transportom humanitarne pomoći koja je stigla na pristanište koje su izgradile SAD na obali Pojasa Gaze nakon što su dva dana zaustavljene isporuke, jer su Palestinci presreli neke kamione sa zalihama.

UN su saopštile da je potrebno najmanje 500 kamiona dnevno.

Deset kamiona pomoći primljeno je u petak u skladište Svetskog programa za hranu u Deir El Balahu, ali u subotu je samo pet tovara stiglo do skladišta nakon što je presretnuto njih 11.

UN su zaustavile transport na dva dana dok su osmislile novu rutu.

Izrael reaguje na izjavu Šolcove administracije: Proverite svoj moralni kompas

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua osudio je administraciju nemačkog kancelara Olafa Šolca zbog izjave da će Nemačka uhapsiti i deportovati Netanjahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

"Dovoljno sam star da se setim da je nemački lider došao ovde nekoliko dana posle 7. oktobra i izjavio da su Hamas novi nacisti. Oni traže genocid nad Jevrejima. Mnogi u svetu moraju da provere svoj moralni kompas i budu na pravoj strani istorije", rekao je Avi Hajman, portparol Benjamina Netanjahua u razgovoru za Foks.

Potparol nemačkog kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt ranije danas izjavio je da će Berlin postupiti po zakonu prema kom se od Nemačke očekuje da na svojoj teritoriji uhapsi bilo kog pojedinca za kojim je Međunarodni krivični sud izdao poternicu, kao i da će uhapsiti Netanjahua ukoliko MKS izda nalog za njegovo hapšenje.

Izraelsko ministarstvo razgovaralo sa ambasadorima Norveške, Španije i Irske

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova razgovaralo je sa ambasadorima Norveške, Španije i Irske i zamerivši im zbog odluka njihovih vlada da priznaju palestinsku državu.

Ambasadori su pozvani u ministarstvo i prikazan im je snimak pet vojnikinja koje je zarobio Hamas 7. oktobra prošle godine.

"Izvrnuta odluka vaših vlada nagrada je Hamasu", rekao je generalni direktor Jakov Blitštejn, a prenosi ministarstvo.

Blitštejn je takođe upozorio da će biti dodatnih posledica po diplomatske odnose sa tri evropske zemlje.

Završena izraelska operacija na Zapadnoj obali, 12 ubijenih, 25 ranjenih

Izraelska vojska saopštila je danas da je završila dvodnevnu operaciju na Zapadnoj obali, u kojoj je ubijeno 12, a ranjeno 25 Palestinaca, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja.

U izraelskom napadu na Dženin, ubijeno je najmanje sedmoro ljudi, među kojima su hirurg i nastavnik, saopštile su u utorak palestinske vlasti. Efekti izraelskog rata u Gazi šire se u regionu, a danas je raketa pala u Crveno more, ali štete nije bilo, prenosi AP. Libanski mediji izvestili su danas da je u izraelskom napadu drona ubijena jedna osoba, a da su ranjena tri učenika.

Izrael

Shuttertstock

 

 

Ubijeno najmanje 35 Palestinaca u Pojasu Gaze

Najmanje 35 Palestinaca je ubijeno danas širom Pojasa Gaze u bombardovanju izraelske vojske (IDF) i u borbi IDF sa militantima grupe Hamas u gradu Rafa, saopštili su Hamasovi mediji i zdravstvene službe.

Tenkovi IDF nastavili su da se probijaju u Rafi, dolazeći do okruga Jibna, a iz IDF je saopšteno da "trupe trenutno vrše operaciju na osnovu informacija o terorističkim metama u okruzima Brazil i Šabura", prenosi Rojters.

Vafa: Napad na kamp Dženin na Zapadnoj obali, najmanje 12 poginulih

Najmanje 12 osoba, uključujući četvoro dece, ubijeno je u napadu izreslkih snaga na izbeglički kamp Dženin na Zapadnoj obali, prenela je agencija Rafa

Palestina ponovo poslala zahtev Savetu bezbednosti za prijem u UN

Palestinski ambasador u Austriji i predstavnik pri Ujedinjenim nacijama Salah Abdel Šafi izjavio je danas da je Palestina ponovo poslala predlog Savetu bezbednosti UN da je primi u UN.

"Nakon što smo Generalnoj skupštini predstavili predlog za prijem Palestine u UN, kada je odbijen zbog američkog veta... zahtev je ponovo poslat SB UN", rekao je Šafi. On je dodao da očekuje razgovor sa SB UN o ovom pitanju naredne nedelje, prenose RIA Novosti.

Nemačka će uhapsiti Netanijahua na svojoj teritoriji ako MKS izda nalog za hapšenje

Nemačka će uhapsiti izraelskog premijera Benjamina Netanijahua ukoliko Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje, a izraelski lider bude na nemačkoj teritoriji, saopštio je danas potparol kancelara Olafa Šolca Štefen Hebestrajt.

On je naveo da će Berlin postupiti po zakonu prema kom se od Nemačke očekuje da na svojoj teritoriji uhapsi bilo kog pojedinca za kojim je MKS izdao poternicu, prenosi Džeruzalim post.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading