VELIKI OBRT U NAJAVI Britanija ide na izbore
Foto: Shutterstock

Britanija je podeljena na 650 izbornih jedinica, a birači mogu da izaberu jednog od kandidata za parlament, koji obično predstavljaju veću političku stranku. Kako bi se oformila vlada, neophodno je najmanje 326 osvojenih parlamentarnih mesta, nakon čega lider pobedničke strane formira vladu i postaje premijer.

U slučaju da nijedna partija ne osvoji neophodan broj mesta, aktuelni premijer ostaje na vlasti i pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu. Ukoliko ne dođe do formiranja koalicije, koje nisu česte u Britaniji, premijer može da preporuči da lider najveće opozicione stranke bude pozvan da oformi vladu.

Ako aktuelni premijer izgubi, odlazi kod monarha gde nudi ostavku nakon dogovora o narednoj vladi. Novi premijer se nakon toga sastaje sa kraljem, koji od njega zahteva da formira vladu, u ceremoniji koja se tradicionalno zove ''ljubljenje ruku'', iako se od modernih premijera više ne očekuje da ljube ruku monarha.

Blizu 50 miliona Britanaca ima pravo glasa, a glasanje može da se izvrši lično, poštom ili preko posrednika, navodi Rojters. Anketa JuGov-a je u aprilu pokazala da se očekuje da laburisti osvoje 403 mesta, a konzervativci 155, dok istraživanja javnog mnjenja generalno ukazuju na vođstvo laburista od najmanje 20 poena.

Konzervativci trenutno zauzimaju 344 parlamentarnih mesta, a laburisti 205, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading