Suđenje Trampu
Foto: AP/Foto: Tanjug/AP

To imanje je pretreseno u okviru istrage o poverljivim dokumentima.

"Vau! Upravo sam izašao sa suđenja Bajdenovog lova na veštice na Menhetnu. Prikazani su mi izveštaji da je pokvareno Ministarstvo pravosuđa Džoa Bajdena, u svom nelegalnom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio FBI da koristi smrtonosnu silu", objavio je Tramp na društvenim mrežama.

 

 

On je naglasio da se sada sigurno zna da je Bajden ozbiljna pretnja demokratiji.

"On je mentalno nesposoban da bude na funkciji", dodao je Tramp i podvukao da je vreme za aktiviranje 25. amandmana (koji propisuje da potpredsednik zemlje preuzme predsedničku funkciju mesto u slučaju da je šef države u nemogućnosti da obavlja svoje dužnosti).

FBI je za "Foks njuz" na ove optužbe odgovorio da su samo sledili "standardni protokol".

"U ovom nalogu za pretres, kao i u svim drugim, postoji standardna politika o ograničavanju upotrebe smrtonosne sile. Niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i u ovom postupku nije bilo odstupanja od norme", saopšteno je iz FBI.

FBI je verovao da je njihov cilj prilikom pretresa Trampovog poseda Mar-a-Lago bio da zapleni "poverljive informacije, informacije sa mrežnog uređaja i podatke Vlade SAD", navodi se.

Naredba je, prema sudskom podnesku, sadržala izjavu u vezi sa "upotrebom smrtonosne sile", u kojoj se navodi, na primer, da službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to neophodno".

Prema podnesku, agenti su planirali da ponesu "standardno oružje", "municiju", "lisice", ali im je naloženo da nose "neoznačene polo majice ili majice sa kragnom" i da "oprema bude skrivena".

Tramp, koji je proveo još jedan dan u sudnici u Njujorku zbog krivičnog suđenja koje je proisteklo iz istrage okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega o njegovom navodnom falsifikovanju poslovnih zapisa, reagovao je na otkrića u utorak popodne po američkom vremenu.

Na društvenoj mreži Iks reagovala je republikanska članica američkog Predstavničkog doma Kongresa Mardžori Tejlor Grin.

"Ministarstvo pravde i FBI planirali su da ubiju Trampa i dali su zeleno svetlo za to. Šta će republikanci da urade povodom toga?", pitala se ona.

Mardžori je konstatovala da je ovo dovoljno za opoziv FBI direktora Krisa Reja i američkog državnog tužioca Merika Garlanda.

Trampov bliski saradnik Rodžer Stoun dodao je da je FBI izvršio raciju i u njegovoj kući 25. januara 2019. godine i priložio fotografije do zuba naoružanih agenata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading