RUSIJA NEĆE STATI Dramatično upozorenje rumunskog generala: Moramo biti spremni
Foto: EPA/EPA/ROBERT GHEMENT

Vlad je izjavio da prognoza koju pravi rumunska vojska predviđa i scenarije kao što je eskalacija sukoba, uključujući i one vojne prirode.

- Nastavljamo da se kladimo na odvraćanje koje generiše odbrambena sposobnost. Zato pritiskamo pedalu da ojačamo instituciju nacionalne odbrane i ojačamo odvraćanje i odbranu NATO-a - rekao je Vlad, prenosi portal Digi24.ro.

Šef rumunske vojske izjavio je u februaru za medije da treba izmeniti zakon o vojnoj obuci stanovništva za odbranu, kako bi Rumuni bili obučeni i pripremljeni u slučaju rata.

On je rekao da postoji predlog zakona o tome upućen u parlament i da se nada da će biti usvojen ove godine.

- Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju. U stvari, to je rat Rusije sa demokratskim svetom. To nije rat sa Ukrajinom. Da, stanovništvo Rumunije, kao i celokupno stanovništvo Evropske unije, Evrope, mora biti zabrinuto i moramo usvojiti odgovarajuće mere da bismo bili spremni. Ja lično, ne nužno kao vojno lice, verujem da se Ruska Federacija ovde neće zaustaviti. Ako pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci tenzija na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti - izjavio je rumunski general .

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading