Ukrajina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Strategija koju su razvile Evropska unija i SAD u vezi sa ukrajinskim sukobom potpuno je propala, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, govoreći u Mirovnoj fondaciji Sasakava, jednom od vodećih japanskih istraživačkih centara.

„Strategija koju su sastavile Evropa i SAD kao odgovor, kao reakciju na rat, u potpunosti je propala”, rekao je diplomata, napominjući da je to mišljenje većine zemalja.

- Kada smo pre više od dve godine razgovarali o prvom paketu sankcija, pitao sam šta su ciljevi, rekao je on.

- Odgovor je bio sledeći: „Peter, ciljevi sankcija su sledeći – da se Rusija baci na kolena, ekonomski gledano, a zatim da se ovaj rat privede kraju” - rekao je Sijarto.

„Da li je Rusija ekonomski na kolenima? Pa, daleko od toga. Jesmo li bliže kraju rata? Definitivno nismo”, istakao je on i dodao da su sankcije imale veliki uticaj na evropsku ekonomiju i da zapadnoevropske zemlje, koje su „super ponosne što su se oslobodile ruskih energenata”, zapravo indirektno kupuju iste preko isporuke nafte iz Indije.

Mađarski diplomata je podsetio da EU sada razmatra 14. paket sankcija. „Razumete? Trinaest puta ste pali sa istoj stvari, i sada pokušavate sa četrnaestim. To je malo protiv mađarske logike”, rekao je Sijarto, šaleći se da je ova logika možda malo kontroverzna, s obzirom da je jedan Mađar izmislio Rubikovu kocku, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading