Rat
Foto: AP/Alex Babenko (STR)

Borbe se nastavljaju u Harkovskoj oblasti kod mesta Starice i Volčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, naveli su da i dalje kontrolišu oko 60 odsto teritorije pograničnog Volčanska, kao i da napadi na taj grad ne prestaju.

Sa druge strane, ruski zvanični tvrde da su zauzeli naselje Belogorovka u Luganskoj oblasti, dok je ukrajinska vojska saopštila da uspešno odbija napade kod tog mesta.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je zapadnim saveznicima potrebno "previše vremena" da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajine, ističući da svaka odluka kasni za oko godinu dana.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, u međuvremenu, rekao je da će snage Kremlja u narednom periodu pokušati da stvore tampon-zonu duž ukrajinske granice, ali da će Ukrajina imati stalan priliv pomoći od SAD, što će promeniti situaciju na ratištu.

Za to vreme, španska ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će njena zemlja u junu poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove "leopard" i municiju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Copy the embed code above and paste it to your webpage.

Kraj bloga

Rusija počela prvu fazu vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja

U ruskom Južnom vojnom okrugu počela je prva faza vežbe sa praktičnom obukom za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

MUK U MOSKVI Rusi ne mogu da veruju koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Zelenski: Mojih pet godina još nije prošlo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, ocenjujući svojih pet godina na funkciji, rekao da mu zbog vanrednog stanja mandat još nije prestao.

Novinar Rojtersa je pitao Zelenskog kako se, po njegovom mišljenju, nosio sa poslom tokom 5 godina predsedništva, na šta je on odgovorio: "Mojih pet godina još nije prošlo, zbog vanrednog stanja, nastavljaju se."

Dodao je da ne može da ocenjuje svoje aktivnoti i da to nije baš etički.

"Mislim da je stav uvek fer negde sa strane i neću da se polemišem sa ovim stavom i neću. Pravda je uvek negde u sredini," naveo je šef države.

Zelenski je dodao da mu je drago što je predsednik takvog naroda koji nije "okrenuo leđa" i prihvatio izazove koji su mu pali.

"Ponosan sam što sam predsednik Ukrajine, ovo je moj stav prema ovih pet godina", rekao je Zelenski.

Preko 3.000 ukrajinskih osuđenika prijavilo se za vojsku

Više od 3.000 osuđenika podnelo je zahtev za uslovni otpust kako bi se pridružili Oružanim snagama Ukrajine, rekla je zamenica ministra pravde Olena Visotska.

Predsednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice potpisao zakon kojim se građanima koji su osuđeni po određenim optužbama dozvoljava da služe vojsku.

Na ukupan broj regrutovanih zatvorenika utiču zakonska ograničenja pojedinih kategorija, njihovo zdravstveno stanje i mišljenje komandanata jedinica u kojima mogu da služe, rekla je Visotska.

Dodala je da, na spisku osuđenih građana kojima je dozvoljeno da se priključe vojsci nisu osuđeni za ubistvo sa predumišljajem, seksualno nasilje, trgovinu ili proizvodnju droge i krivična dela protiv nacionalne bezbednosti. Ovom merom će se takođe isključiti zakonodavci i najviši zvaničnici zatvoreni zbog korupcije.

"Želja osuđenika, njegova motivacija da potpiše ugovor sa Oružanim snagama, a zatim dobije uslovni otpust, odlučujuća je u ovom zakonu", rekla je Visotska.

SKLADIŠTE MUNICIJE OTIŠLO U VAZDUH Vojska izvela munjevit napad, neprijatelj pretrpeo teške gubitke (VIDEO)

Ruska 238. brigada pogađa Oružane snage Ukrajine

 

 

Oslobođen veći deo Volčanska

Ruske snage uspešno su napredovale u regionu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, i konačno kontrolišu glavne tačke i deo puteva koje koriste Oružane snage Ukrajine, saopštio je šef administracije te oblasti Vitalij Gančev.

"Oružane snage Rusije postepeno nivelišu liniju fronta u Harkovskoj oblasti. Najkritičnija tačka u Harkovskoj oblasti je grad Volčansk, dok je severni deo grada potpuno oslobođen, odnosno, ruske snage kontrolišu 40 odsto grada", kazao je Gančev.

Rojters: Pomoć Nemačke za Ukrajinu će porasti za 3,8 milijardi evra

Nemača planira da poveća svoju vojnu pomoć Ukrajini za dodatnih 3,8 milijardi evra ove godine, rekao je anonimni izvor za Rojters. Ovim je potvrđeno pisanje nemačkog lista Bild, prema kojem je 7,1 milijardi evra, već izdvojenih za snabdevanje Kijeva oružjem i municijom ove godine, u potpunosti alocirano ka drugim projektima.

Dodaje se da je ministar odbrane Boris Pistorijus tražio dodatna sredstva, u čemu mu je izrazio podršku ministar finansija Kristijan Lindner, a o čemu će se glasati u parlamentu u junu.

Ruski helikopter pogodio ciljeve

Helikopter Ka-52M pogodio je uporište i ljudstvo ukrajinske vojske u zoni odgovornosti grupe „Centar“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

ČEKA SE ODGOVOR MOSKVE EU odobrila, prihod od ruske imovine ide Kijevu

 

Finska: EU da spreči rusko "instrumentalizovanje migracije"

Finska želi da Evropska unija uvede mere za sprečavanje "instrumentalizovanje migracije", odnosno protoka migranata koji pristižu iz Rusije bez ispravne dokumentacije izjavio je finski premijer Peteri Orpo. 

"Moramo da stavimo našu nacionalnu bezbednost i bezbednost država EU na prvo mesto. Veoma smo svesni naših odgovornost za zaštitu spoljnih granica EU", rekao je Orpo.

Rusi napreduju u regionu sela Lipci

Ruske snage uspešno napreduju u regionu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, kontrolišu glavne tačke i deo puteva koje mogu da koriste Oružane snage Ukrajine, izjavio je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.

On je istakao da Oružane snage Rusije postepeno nivelišu liniju fronta u Harkovskoj oblasti.

BERBOKOVA STIGLA U KIJEV "Moramo da ujedinimo sve naše snage" (FOTO)

 

Grosi: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje alarmantna

Situacija u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani ostaje alarmantna i veoma krhka izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u intervjuu za RIA Novosti.

"Rekao bih da je situacija i dalje alarmantna jer je u toku vojna aktivnost u ovom trenutku i imali smo nekoliko epizoda, od kojih me je jedna vratila u Savet bezbednosti", rekao je Grosi

U Poljskoj uhapšeno devetoro zbog dela sabotaže u ime Rusije

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je da je policija uhapsila devetoro ljudi koji su počinili dela sabotaže u Poljskoj za službe Rusije.

"Trenutno imamo devetoro osumnjičenih uhapšenih i optuženih da su činili dela sabotaže u Poljskoj, direktno u ime ruskih službi", rekao je Tusk u ponedeljak za televiziju TVN24.

ODLUČENA SUDBINA ZELENSKOG Saopštenje UN o (bivšem) predsedniku Ukrajine

Ujedinjene nacije će i dalje smatrati Vladimira Zelenskog za predsednika Ukrajine, iako mu je mandat formalno istekao 20. maja, izjavio je zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Jedna osoba poginula u napadu ukrajinskog drona u Belgorodskoj oblasti

Jedna žena je poginula, a tri osobe su povređene u napadu drona Oružanih snaga Ukrajine na automobil u Belgorodskoj oblasti, izjavio je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Dronom kamikazom napadnut je putnički automobil u kojem su se nalazili vozač i tri putnika. Do napada je došlo u blizini kontrolnog punkta u selu Oktjabrski u Belgorodskom okrugu", naveo je Gladkov na Telegramu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading