PRAVI KOŠMAR I ŠAMAR ZA ZAPAD Rusi izdali naređenje: Počela prva faza!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

„U skladu sa uputstvima vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije, u Južnom vojnom okrugu počela je prva faza vežbe sa praktičnim ispitivanjem pripreme i upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja. rukovodstvu Generalštaba Oružanih snaga“, ukazao je vojni resor.

Osoblje raketnih formacija Južnog vojnog okruga uvežbava zadatke borbene obuke nabavke specijalne municije za taktički raketni sistem „Iskander“, opremanja njima lansirnih raketa i prikrivenog premeštanja na položaje u pripremi za lansiranje.

Vojnici vazduhoplovnih jedinica Vazdušno-kosmičkih snaga obučavaju se za postavljanje specijalnih borbenih jedinica avijacionog naoružanja, uključujući  hipersonične rakete „Kinžal“, kao i za izvođenje letova do određenih patrolnih područja.

"Odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika"

„Vežba koja je u toku ima za cilj održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i u cilju bezuslovnog obezbeđenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ruske države kao odgovor na provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika protiv Ruske Federacije“, podsetili su oni u Ministarstvu odbrane.

Odeljenje je objavilo i snimak vežbe. Na snimku se vidi razmeštanje OTRK-a Iskander i postavljanje raketa na njih, kao i nosača hipersoničnih raketa Kinžal – lovca MiG-31 na aerodromu.

Generalštab je početkom maja, po nalogu predsednika, započeo pripreme za održavanje vežbi u bliskoj budućnosti na kojima će se testirati priprema i upotreba nestrateškog nuklearnog naoružanja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da manevre treba posmatrati u kontekstu nedavnih ratobornih izjava zapadnih zvaničnika i destabilizujućih akcija NATO-a, pipe RIA.

Predsednik Vladimir Putin nazvao je vežbe „planiranim radom“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading