Izrael
Foto: Alo/Tanjug

Izraelski politčari osudili su zahtev Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenjem Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, i pozvali prijateljske zemlje da raspuste Međunarodni krivični sud - prvi stalni međunarodni sud za ratne zločine, koji priznaju 124 države.

Hamas poručuje da se odlukom MKS-a "žrtva izjednačava sa dželatom", i ohrabruje Izrael da u Pojasu Gaze, nastavi rat do istrebljenja.

Predsednik SAD smatra da je zahtev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje izraelskih lidera ''nečuven'', te da se ne slažu s poređenjem Izraela i Hamasa.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja vojnu akciju širom Pojasa Gaze. U Rafi, Džabaliji i Beit Lahiju, poginulo je na desetine Palestinaca.

Izraelski ministar odbrane Galant je u razgovoru sa američkim savetnikom Džejkom Salivenom, najavio širu vojnu akciju u Rafi.

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra porastao je na 35.562, povređeno je  79.652, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju sa nestašicom hrane. Dostava pomoći u Gazu preko prelaza Rafa prestala je nakon što ga je izraelska vojska zauzela 7. maja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

IDF: Pogođeno više od 70 ciljeva u Gazi

Izraelsko vazduhoplovstvo je u proteklom danu pogodilo više od 70 ciljeva širom Pojasa Gaze, saopštila je vojska.

Prema IDF, mete su uključivale skladišta oružja, raketne bacače, osmatračnice i zgrade koje pripadaju terorističkim grupama, kao i operativce.

U međuvremenu, operacije IDF se nastavljaju u Džabaliji na severu Gaze, u Rafi na jugu i Necarim koridoru u središtu enklave.

Izrael saopštio da će vratiti kamere koje je konfiskovao agenciji AP


Izraelski ministar za komunikacije Šlomo Karhi izjavio je danas da odustaje od svog naloga da se konfiskuje oprema novinskoj agenciji AP koja je emitovala direktan prenos iz severnog dela Pojasa Gaze i da će kamere biti vraćene američkoj agenciji.

Karhi je rekao da je danas naredio konfiskovanje opreme AP-a jer je ta agencija, uprkos ponovljenim upozorenjima, predala snimke Al Džaziri o položajima izraelskih snaga u severnom Pojasu Gaze, čime ih je, prema mišljenju bezbednosnih agencija, dovela u opasnost, preneo je Tajms of Izrael.

Karhi je istakao da je naredio da se oprema vrati AP-u, dok izraelsko ministarstvo odbrane ne donese drugačiju odluku. 

Ministarstvo za komunikacije je saopštilo da je oprema oduzeta jer je AP ignorisao upozorenja da prestane da isporučuje materijal katarskoj mreži Al Džazira koja je zabranjena u Izraelu. 

Ministarstvo je kasnije saopštilo da je materijal iz severne Gaze otkrio kretanje izraelskih trupa.

Odluka o konfiskovanju opreme AP-a izazvala je negodovanje, uključujući i Belu kuću koja je saopštila da stupa u direktan kontakt sa Izraelom da traži da se akcije te zemlje prema američkoj novinskoj agenciji ponište.

Zvaničnici SAD traže od Izraela da poništi odluku o konfiskaciji opreme agencije AP


Zvaničnici administracije SAD razgovaraju sa zvaničnicima u kancelariji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, pozivajući ga da poništi odluku o konfiskaciji opreme američke novinske agencije AP, javio je izraelski sajt Wala.

Zvaničnici u Netanijahuovoj kancelariji rekli su za sajt Ynet da premijer nije bio obavešten pre poteza izraelskog ministarstva za komunikacije, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelske vlasti zaplenile su na jugu Izraela kameru i opremu za emitovanje koji pripadaju AP-u, optužujući tu agenciju da je prekršila novi zakon o medijima jer je dala fotografije katarskoj mreži Al Džazira koja je zabranjena u Izraelu.

 

Šef SZO traži od Izraela da ukine ograničenja za medicinsku pomoć

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je Izrael da ukine ograničenja u dostavljanju pomoći za Pojas Gaze, navodeći da je blokirana glavna ruta iz Egipta za dostavu hitne medicinske pomoći za enklavu.

"KOMANDANT JE UBIJEN" Vojska se odmah oglasila

Izraelska vojska je saopštila da je ubila komandanta grupe Hezbolah u vazdušnom napadu na oblast Tira u Libanu.

U saopštenju izraelske vojske objavljenom na društvenoj mreži Iks navodi se da je Kasim Saklavi bio "komandant protivraketne jedinice u obalskom odeljenju".

Takođe se navodi da je odgovoran za planiranje i izvođenje raketnih napada na Izrael iz priobalnog regiona Libana.

Ceo tekst možete pročitati OVDE

Troje ubijenih u raciji izraelske vojske u gradu Dženin u Pojasu Gaze

Troje Palestinaca je ubijeno i osmoro je povređeno danas u raciji izraelske vojske (IDF) u gradu Dženin u Pojasu Gaze, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Iz IDF-a je navedeno da je u Dženinu izvršena operacija protiv militanata i da je više naoružanih Palestinaca upucano, prenosi Rojters.

Borelj o zahtevu MSP za hapšenje Netanijahua

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je povodom poziva tužioca Međunarodnog krivićnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje lidera Izraela i Hamasa da su sve države koje su ratifikovale statute MKS u dužnosti da sprovode njegove odluke.

"Mandat MKS, kao nezavisne međunarodne institucije, jeste da procesuira najozbiljnije zločine po međunarodnom pravu", napisao je Borelj u ponedeljak na platformi X.

UN: Humanitarni paketi za Gazu nagomilani u Egiptu zbog zatvaranja granice

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova Edem Vosornu izjavila je danas da se humanitarni paketi hrane i lekova za Palestince u Gazi nagomilavaju u Egiptu zbog zatvaranja graničnog prelaza Rafa.

Vosornu je dodala da u skladištu UN nije pristigao nijedan paket pomoći dva dana, prenosi Rojters. "Ponestaje nam reči da opišemo ono što se dešava u Gazi. Opisali smo to kao katastrofu, noćnu moru, pakao na zemlji. To je sve navedeno, pa i gore", rekla je Vosornu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading