Rat u Izraelu
Foto: AP/Tsafrir Abayov (STF)

Izraelske snage (IDF) su tokom prethodnog dana izvele napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba, a ranjeno više desetina civila.

IDF su nastavile operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, a u borbama sa Hamasom stradala su i dvojica izraelskih vojnika, dok su još četvorica povređena.

Jordanski šef diplomatije zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, što je potvrđeno na sastanku sa generalnim komesarom Agencije UN za palestinske izbeglice. 

U diplomatskoj misiji bio je i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.

U međuvremenu, Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar ratnog kabineta Beni Ganc daleko su od diplomatskih odnosa u domaćim okvirima, gde se žustro prepiru oko plana za Gazu.

Ganc je najpre zahtevao od Netanjahua da predstavi svoj posleratni plan za Gazu, uključujući i određivanje ko bi mogao da vlada teritorijom, i upozoravajući da će njegova opoziciona stranka da se povuče iz koalicione vlade ako plan ne bude konsolidovan do 8. juna. 

Premijer Izraela zatim je optužio svog koalicionog partnera da "ultimatum upućuje premijeru, umesto Hamasu", kao i da su Gancovi zahtevi "prazne reči" koje bi u praksi značile "kraj rata" i "poraz Izraela".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

UN: U protekla dva dana bez pomoći sa pristaništa koje su izgradile SAD

Nakon incidenta u kojem su u subotu uzeti humanitarna pomoć i hrana iz 11 od 16 kamiona, Ujedinjene nacije u protekla dva dana nisu primile nikakvu pomoć sa pristaništa koje je izgradila vlada SAD u Gazi, izjavio je danas neimenovani zvaničnik UN.

"Moramo da se uverimo da će biti uspostavljenia neophodna bezbednosna logistika pre nego što nastavimo", rekao je neimenovani zvaničnik UN, prenosi Rojters.

NAPETOST RASTE, STIGLE PRVE PRETNJE! Američki Kongres spreman za obračun sa Međunarodnim krivičnim sudom

Južna Afrika pozdravila najavu tužioca MKS-a o izdavanju naloga za hapšenje Netanjahua

Kabinet predsednika Južne Afrike pozdravio je najavu tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da će zatražiti izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, izraelskog ministra odbrane i trojice lidera Hamasa zbog navodnih ratnih zločina.

IZRAELCI U ŠOKU NAKON PAKLENOG NALOGA Stigla Bajdenova reakcija

IDF: Ubijena dva visoka zvaničnika Hamasa

Dva vojna operativca Hamasa koji su takođe služili kao najviši zvaničnici u policiji te palestinske grupe ubijena su u nedavnim izraelskim vazdušnim napadima u Pojasu Gaze, saopštavaju IDF i Šin Bet.

U nedelju, Zaher el Huli, visoki policajac u centralnoj Gazi, bio je meta napada dronom. Prema IDF-u, Huli je bio član Hamasovog vojnog krila zajedno sa svojom visokom ulogom u policiji.

U okviru svojih aktivnosti, Zaher je održavao kontakte sa drugim teroristima iz te organizacije i napredovao u terorističkim napadima na izraelski domaći front“, navodi vojska.

U odvojenom napadu u subotu ubijen je Rami Halil Faki, za kojeg IDF kaže da je član Hamasovog vojnog krila, pored njegove uloge visokog oficira u policiji Nuseirata.

"Kao deo svoje uloge, komandovao je snagama naoružanih terorista koji su vodili akcije protiv naših snaga“, kaže vojska.

U napadu su ubijeni Fakijev zamenik i još četiri člana Hamasa.

Policija u Pojasu Gaze je pod jurisdikcijom Hama

Galant rekao Salivanu da Izrael namerava da proširi vojnu operaciju u Rafi

Izrael namerava da proširi svoju vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant u razgovoru sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom koji boravi u poseti Izraelu.

"Posvećeni smo proširenju kopnene operacije u Rafi do potpunog uništenja Hamasa i oslobađanja talaca", naveo je Galant, saopštila je njegova kancelarija.

Galant je preneo Salivanu koje je mere preduzeo Izrael za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Rafe i za pružanje humanitarne pomoći evakuisanom stanovništvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading