OVO JE KRAH AMERIKE? Procurili "strogo čuvani" dokumenti
Foto: Printscreen

Iako nije bilo očiglednih znakova da je ranije objavljivanje ovog podatka pokrenulo tržišta, ova epizoda će verovatno podstaći detaljnu analizu toga kako se objavljuju podaci koji imaju implikacije na globalne cene imovine i politiku Američkih federalnih rezervi (FED).

„BLS je nenamerno učitao podskup datoteka na veb-lokaciju otprilike 30 minuta pre uobičajenog objavljivanja”, navodi agencija u saopštenju.

BLS obično objavljuje svoj mesečni izveštaj o potrošačkim cenama u 8:30 ujutru u Vašingtonu i podleže strogim protokolima koji imaju za cilj da spreče zloupotrebu ovih podataka s obzirom da ove brojke pomno razmatraju investitori i zvaničnici centralne banke dok traže signale o budućem pravcu ekonomije.

Fjučersi na američke berzanske indekse su skočili, a prinosi trezora su pali odmah nakon što su mediji, uključujući „Blumberg njuz”, objavili zvanične podatke o indeksu potrošačkih cena u 8:30 ujutro, pri čemu je Es end Pi 500 indeks završio dan na vrhuncu svih vremena. „Blumberg” piše da ipak nije bilo značajnih pomeranja u periodu od pola sata između ranog objavljivanja podataka i zakazanog uobičajenog termina.

„Sumnjam da tržište uopšte nije trgovalo ovim ranim izdanjem”, rekao je Mingze Vu, trgovac valutama u Singapuru. Ipak, Vu je primetio da bi 30 minuta bilo veoma dugo i dovoljno vreme za trgovce da reaguju na rano objavljivanje podataka ako bi na vreme shvatili šta se dešava.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da je praksa objavljivanja podataka pod lupom. Pre mesec dana, „Blumberg njuz” je izvestio da se ekonomista iz BLS-a dopisivao o podacima u vezi sa ključnim američkim meračem inflacije sa velikim kompanijama sa Volstrita kao što su „Džej Pi Morgan Čejs” i „Blekrok”.

U decembru 2022. godine, rast fjučersa trezorskih obveznica nekoliko sekundi pre nego što su podaci o inflaciji bolji od očekivanog dospeli na veb stranicu BLS-a, doveo je do zabrinutosti u vezi sa potencijalnim curenjem ili hakovanjem podataka. BLS je tada saopštio da nije pronašao nikakve dokaze da su njeni sistemi kompromitovani ili da je bilo sumnjivih aktivnosti oko objavljivanja.

Agencija je saopštila da je obavestila Kancelariju za upravljanje i budžet i Kancelariju generalnog inspektora Ministarstva rada o incidentu u sredu.

„BLS ozbiljno shvata bezbednost podataka i sprovodi potpunu istragu o svojim procedurama i kontrolama kako bi osigurao da se incident ne ponovi”, saopštila je agencija, prenosi RT Balkan.

Politika

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading