hrvatska policija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Sanja Juras, koordinatorka Ženske mreže Hrvatske, javila se tvrdeći da su nju i grupu žena koje su htele da ispolje protest zbog "Hoda za život" zlostavljali policajci, da su nezakonito zadržane u Ilici i Praškoj ulici u Zagrabu u Hrvatskoj, piše Jutranji.hr.

- Pre svega, želim da kažem da je Hod za život atak na ustavne vrednosti rodne ravnopravnosti, na telesni integritet žena da odlučuju o svom životu. Smatram da je naš protest bio legitiman zbog toga. Nas nekoliko žena je došlo da izrazimo svoje mišljenje, za šta verujem da smo u pravu i razvili smo transparent koji je ranije bio u torbi jedne od žena, to je bilo na početku Ilice.Taj protest nismo prijavili jer nas je bilo nekoliko, već smo samo došli da iznesemo svoje mišljenje. Tri policajca su me sprečila da šetam Ilicom - rekla je ona i dodala:

- Rekla sam da ću im dati ličnu kartu kada budu hteli da me identifikuju, ali nisu me pustili ni da prođem. Posle toga smo seli na pod, a policajci u uniformama i "oklopima" su sve vreme bili okrenuti prema nama. Policija nas nije pustila dalje. Tako su nas držali više od dva sata i kada smo ih zamolili da nam pokažu policijske značke, što su dužni da urade, i da nam kažu zašto nas drže okružene, odbili su i rekli nam: „Ti ne idem nigde.. Šta izviljevaš!...

Sanja Juras kaže da su pozvali 192 i tražili objašnjenje zašto im se ograničava kretanje.

- Odgovorili su nam da možemo da odemo u prvu policijsku stanicu i da se žalimo na postupanje policije. Međutim, rekli smo im da to ne možemo da uradimo jer nas policija sprečava da se krećemo. Posle nekog vremena mi je pozlilo i došla je hitna pomoć i izmerila temperaturu 37 stepeni. Kada sam ušala u Hitnu pomoć, medicinski tehničar mi je rekao da podržava "Hod za život" i zašto smo uopšte bili tamo i šta smo tamo radili, na šta sam pitala lekarku da li je takav stav njihove službe. Doktorka mi je rekla da je to njegov privatan stav, ali je na kraju uklonila tehničara iz ambulante - kaže Sanja Juras.

Zbog svega će, kaže, ponašanje policije prijaviti Savetu Evrope za sprečavanje nehumanog postupanja, podneti tužbu za povrede prava ličnosti i krivične prijave protiv policijskih službenika. O svemu su kako kaže poslali i upit PU Zagrebačkoj, prenosi Jutranji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading