BAjden
Foto: EPA/EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Američki predsednik Džozef Bajden ne želi da ustupi Nadzornom odboru Kongresa audio snimak svoje komunikacije sa specijalnim advokatom Robertom Hurom, koji ga je, posle razgovora sa američkim liderom, opisao kao „finog starijeg čoveka sa problemima sa pamćenjem“, prenosi Ria.

- Pošto je predsednik posvećen zaštiti efikasnosti, integriteta i nezavisnosti Ministarstva pravde i njegovih istraga, on je odlučio da se pozove na izvršnu privilegiju u kontekstu evidencije - navodi se u pismu Bele kuće kongresnom komitetu. .

Ova odluka je već izazvala kritike republikanaca – protivnika sadašnje demokratske administracije. U kampanji bivšeg predsednika Donalda Trampa rečeno je da „Bajdenova administracija politizuje privilegije izvršne vlasti, uskraćujući ih političkim protivnicima, ali ih koristi da pokrije Korumpiranog Džoa“.

Ključno pitanje, zašto je doneo te zaključke?

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da bez audio snimka Amerikanci ne bi mogli da shvate zašto je tužilac doneo zaključke o Bajdenovim problemima sa pamćenjem.

Ranije je objavljen transkript Bajdenove ankete tima specijalnog tužioca, koji otkriva neke nedoslednosti u stavu predsednika. Bajden je posebno zamerio specijalnom tužiocu zbog izjave da američki lider ne može da se seti datuma smrti svog sina. Šef SAD je rekao da specijalni savetnik nije trebalo da pokreće ovu temu, ali je iz transkripta postalo jasno da je Bajden prvi govorio o tome.

Početkom februara, Hur je, nakon istrage, odlučio da ne podiže optužbe protiv Bajdena, uprkos dokazima o „namernom” neprikladnom čuvanju tajnih dokumenata američkog lidera. U svojim nalazima, Hur je opisao Bajdena kao „saosećajnog i dobronamernog starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“ koje je „ozbiljno ograničeno“.

Bela kuća je kategorički odbacila ocene koje je Hur dao u svom izveštaju o Bajdenu, nazvavši ih netačnim i politički motivisanim. Američki predsednik je takođe odbacio tvrdnje o njegovom stanju duha. Specijalni advokat je kasnije rekao da nije nameravao da omalovaži Bajdena i da njegova procena nije politička.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading