VELIKI PROBLEM ZA VAŠINGTON Zabrinjavajuće vesti za SAD zbog Rusije
Foto: Alo ilustracija

Sjedinjene Države naporno rade da spreče Rusiju da razvije oružje koje bi moglo uskratiti američkoj vojsci pristup nekim ili svim njenim svemirskim kapacitetima. U tu svrhu su privukli međunarodne partnere za saradnju. 

Predsednik Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner prvi put je spomenuo ovu pretnju u februaru. Kasnije je stigla potvrda iz Bele kuće, ali uz ogradu da takvo oružje još nije korišćeno. 

Uspeh američkih vojnih operacija u velikoj meri zavisi od performansi satelita, koji obavljaju kritične funkcije kao što su navigacija, komunikacija i upozorenje na rakete. 

Oružane snage SAD su se odvikle da se bore bez satelitskih komunikacija. Poslednji put se to dogodilo tokom Korejskog rata. Vijetnamski rat se već vodio uz podršku satelita, a GPS je uveden 70-ih godina, objašnjava CNN.

Dakle, sada bi kvar satelita primorao, recimo, marince da se kreću pomoću kompasa i mape na koje su se oslanjali njihovi pradedovi. Takođe bi bilo problematično pratiti lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila ili nuklearnog oružja. 

Problemi sa satelitima bi takođe uticali na živote običnih ljudi, lišavajući ih uobičajenih metoda komunikacije, interneta i lakoće transporta.

Stručnjaci su uvereni da u sadašnjim uslovima rukovodstvo zemlje treba da razmisli o tome kako da vodi borbena dejstva bez pomoći satelita ili sa ozbiljnim pogoršanjem njihovih performansi, kako ne bi naišlo na to usred rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading