hrvatska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Nota apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutrašnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", piše Večernji list.

Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava "zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije da odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore", kaže se, između ostalog u noti.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Bart Djuro

15.05.2024 13:56

Što se ustaše ljute kada su počinili genocid u jasenovcu. Što ćute ka pičke treba se hvaliti time kao što se nacisti hvale svojim činjenjem kroz konc logore