Džo Bajden
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta (STF)

Predsednik SAD Džozef Bajden, oglasio se na svom X nalogu, gde je predstavio niz naglih povećanja carina na niz kineskih proizvoda, uključujući električna vozila, kompjuterske čipove i medicinske proizvode.

Džo Bajden

Printscreen

 

 

Ove tarife uključuju 25% na uvoz čelika i aluminijuma, 50% na poluprovodnike, 100% na električne automobile i 50% na solarnih panela, sve proizvedene u Kini.

 

 

"Kina je odlučna da dominira ovim industrijama. Odlučan sam da osiguram da Amerika vodi svet u njima", napisao je Bajden.

Ovaj potez se pravda "neprihvatljivim rizicima" za "ekonomsku sigurnost" SAD koji potiču od onoga što Bela kuća smatra nepravednom kineskom praksom koja preplavljuje globalna tržišta jeftinom robom.

Podsetimo, Bela kuća je objavila tarife od 102,5 odsto na kineska e-vozila.

Tarife na „određene” kritične minerale će biti podignute sa nula na 25 odsto.

Tarife na dizalice za premeštanje robe sa brodova će porasti sa nula na 25 odsto, tarife na špriceve i igle sa nula na 50 odsto, a tarife na određene komade lične zaštitne opreme koja se koristi u medicinskim ustanovama će porasti sa nula na 25 odsto.

BAJDEN

Printscreen

 

 

U 2025. i 2026. godini uslediće još povećanja tarifa na poluprovodnike, čija će se stopa udvostručiti na 50 odsto, kao i na litijum-jonske baterije koje se ne koriste u električnim vozilima, grafit i trajne magnete, kao i na gumene medicinske i hirurške rukavice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading