Govor o stanju nacije Džoa Bajdena
Foto: AP/J. Scott Applewhite (STF)

Kako se navodi u saopštenju, povećanje carina krši obećanje predsednika SAD Džozefa Bajdena da Vašington "neće pokušati da potisne i obuzda kineski razvoj" i ovaj potez Bele kuće će "ozbiljno uticati" na atmosferu bilateralne saradnje dveju zemalja, prenosi Rojters.

"Sjedinjenje Američke Države treba odmah da isprave svoju grešku i ukinu dodatne carine nametnute Kini", zaključuje se u saopštenju.

Carine SAD na e-vozila i solarnu tehnologiju

Predsednička administracija Džozefa Bajdena najavila je danas da će Sjedinjene Američke Države uvesti visoke nove carine na širok spektar proizvoda koji se uvoze iz Kine kao što su poluprovodnici, baterije, solarne ćelije ili kritični minerali.

Vašington će takođe pored ranije najavljenih povećanja carina na uvoz kineskog čelika, aluminijuma i električnih vozila (EV) povećati i namete na medicinske proizvode ili lučke dizalice, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Bela kuća je saopštila da će promene uticati na oko 18 milijardi dolara tekućeg godišnjeg uvoza, kao i da je povećanje carina neophodno da bi se američka industrija zaštitila od nelojalne konkurencije.

Počev od ove godine, predsednik Džozef Bajden će učetvorostručiti carine na uvezena kineska električna vozila, sa 25 na 100 odsto.

Uvozna taksa na solarne ćelije iz Kine će se udvostručiti, sa 25 na 50 odsto, a carine na kineski uvoz čelika i aluminijuma povećaće se više od tri puta, sa sadašnjih 7,5 na 25 odsto.

Pada priča o klimatskim promenama

Iako se već deceniju govori o neophodnosti prelaska na takozvanu zelenu energiju, kako bi se planeta zaštitila od globalnog zagrevanja, SAD su ovim potezom jasno pokazale da im je njihova ekonomija preča od spasavanja Zemlje.

Time je administracija u Vašingtonu dovela u pitanje i celu priču o globalnom zagrevanju. Jer, iako Kina može svetu da ponudi jeftina električna vozila i solarne panele, što bi ubrzalo zelenu tranziciju, SAD žele da zadrže primat u status broja 1 na planeti, pa makar i "globalno zagrejanoj".

 

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading