Bukte šumski požari u Kanadi
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Youtube

Kanadski vatrogasci su se danas borili protiv velikog požara koji je išao ka udaljenom zapadnom kanadskom gradu, dok su vetrovi i suvi uslovi pretili širenju plamena, rekao je ministar pokrajine Britanska Kolumbija.

Evakuisani grad Fort Nelson nalazi se na udaru jednog od prvih velikih požara sezone, koji se proširio na 10.000 hektara širom zapadna Kanade i šalje dim preko pet pokrajina, kao i severnih delova Sjedinjenih Američkih Država, navodi Rojters. Ministarka za vanredne situacije i borbu protiv klimatskih promena Britanske Kolumbije Bouvin Ma rekla je da su uslovi na severu ove pacifičke pokrajine izuzetno opasni.

"S obzirom na to da nema značajnih padavina u meteorološkim prognozama i da vetar može da se pojača u bilo koje vreme, izuzetno smo zabrinuti", rekla je Ma. Severoistok Britanske Kolumbije i severni region susedne Alberte su srce energetske industrije Kanade, a zasad nema izveštaja o bilo kakvim prekidima u vađenju nafte i gasa, dodaje novinska agencija.

"Operacije se bezbedno nastavljaju na našim cevovodnim sistemima i nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju jer je situacija dinamična", navela je energetska kompanija "TC Energy".

U pokrajini Alberti, lokalne vlasti su saopštile da postoje dva opasna požara, uključujući jedan blizu glavnog naftnog grada Fort Makmarija.

Pre osam godina, ogroman požar u Fort Makmariju primorao je evakuaciju 90.000 stanovnika i zaustavio proizvodnju nafte od više od milion barela dnevno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading