Sergej Šojgu
Foto: EPA/EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Lunić je za Tanjug rekao da Vladimir Putin povlači "malo teže poteze" na osnovu novog političkog legimiteta, ubrajajući među njih i mobilizaciju građanstva, ali i kadrovske promene u Vladi Ruske Federaicje.

(Ne)adekvatno rešenje

Istakao je da bi, umesto ekonomskog, za novog ministra odbrane bilo pogodnije da ima tehničko obrazovanje.

"Sve ono što rat u Ukrajini donosi, a donosi brojne izazove i brojne naučene lekcije, to treba upravo treba primenjivati u vojno-industrijskom kompleksu Ruske federacije", rekao je Lunić.

Naveo je da to jedan ekonomista nedovoljno dobro razume, ali i to da Ruska federacija ima druga resorna ministarstva koja se bave ekonomijom i privrednim rastom.

"Putin nije oprostio aferu sa Prigožinom"

Ocenio je da su takve kadrovske promene uvedene na osnovu faktora lojalnosti.

"Mislim da Vladimir Putin nije oprostio Sergeju Šojgu aferu sa Prigožinom. Prigožin je dobio adekvatnu kaznu, dok se za Šojgua čekala adekvatna prilika", dodao je Lunić.

Govoreći o karijernom putu Sergeja Šojgua, Lunić je rekao da je on najpre bio ministar za vanredne situacije, pa ministar odbrane, da bi sada došao na funkciju generalnog sekretara Službe bezbednosti.

"On o tome ništa ne zna, ili barem do sada nije znao ništa. Ruska federacija, odnosno Putin, dovodi jednog čoveka koji nije upućen u sve probleme obaveštajnog sektora, koji je u ovom trenutku izuzetno osjetljiv. U ratu u kojem je sada Rusija, to se ne radi", naglasio je Lunić.

"Rusiji potrebni mladi stručnjaci"

Govoreći o najbližim Putinovim saradnicima, poput dosadašnjeg predsednika saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Petruševa, ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i Šojgua, Lunić je istakao da su oni u godinama kada nisu u punoj snazi da odgovore sa svim kapacitetima na izazove koji stoje pred Ruskom federacijom.

"Vladimiru Putinu su potrebni mlađi ljudi, eksperti u određenim oblastima, sa takom energijom koji će nositi određene institucije, upravljati, imati viziju i realizovati je. On to u ovom trenutku nema", rekao je Lunić.

Dodao je da se radi o nedostatku kadra od poverenja.

Lunić je istakao da je Putin u kontekstu kadrovskh promena nije spomenuo vojno-industrijski kompleks i odgovore na dešavnaja u Ukrajini.

"Ministarstvo odbrane treba da bude fokusirano isključivo na rat i na prevazilaženje problema", naglasio je Lunić.

Dodao je da se trenutno otvara novi front prema Harkovu gde Rusija koristi najveći resurs, a to je ljudski faktor.

"Ljudski faktor ima prednost u tom resursu pred Ukrajincima i zato se u ovom trenutku čini se da rade na frontu razvlačenja ukrajinskih snaga i ukrajinske vojske i očekuje se da krenu u ofanzivu", zaključio je Lunić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading