Rat u Izraelu
Foto: AP/Leo Correa (STF)

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena je bez dogovora nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima, rekao je izraelski zvaničnik za Rojters.

Izraelska delegacija vratila se iz Kaira, a IDF je saopštio da nastavlja vojne operacije širom Pojasa Gaze i gradu Rafi prema ranije utvrđenom planu.

BONUS VIDEO

 

Kraj bloga:

BORELJ: EU priznaje rezultat današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN

 

Evropska unija priznaje rezultat današnjeg "važnog glasanja" u Generalnoj skupštini UN u vezi sa palestinskim zahtevom za članstvo u UN, koje je podržala većina država, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj i dodao da će EU nastaviti da snažno podržava izgradnju palstinske države.

Zvaničnik Hamasa: Netanijahu želi nastavak rata


amas želi smirenost i pravi sporazum o prekidu vatre u Gazi, ali izraelski premijer Benjamin Netanijahu želi da se rat nastavi, izjavio je danas visoki zvaničnik Hamasa Halil al Haja.

"Hamas nije suspendovao niti se povukao iz pregovora o (primirju), okupacija se okrenula protiv predloga posrednika", rekao je Al Haja za televiziju Al Arabi, preneo je Rojters.

Palestinska militantna grupa saopštila je ranije danas da su se napori da se pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze vratili na početak nakon što je Izrael odbio predlog međunarodnih posrednika.

Poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze završena je nakon što je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa za oslobađanje talaca, rekao je izraelski zvaničnik za Rojtes.

Zvaničnik je naveo da se izraelska delegacija vratila iz Kaira, a da će Izrael nastaviti vojne operacije u Rafi i drugim delovima palestinske enklave kao što je bilo planirano.

Pregovori su nastavljeni u Kairu u utorak, kada su se u egipatsku prestonicu vratile delegacije Hamasa i Izraela, nakon što je prethodna runda pregovora propala.

 

Avion sa pomoći iz Srbije za Gazu sleteo u Egipat

Kako RTS saznaje, avion koji nosi humanitarnu pomoć iz Srbije za Gazu sleteo je u Egipat.

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica, ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, a u težini od blizu 900 tona, saopštila je ranije Vlada Srbije.

Hamas: Odbacivanje predloga od strane Izraela vraća stvari na početak

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da odbacivanje predloga o prekidu vatre koji su izneli posrednici, putem amandmana, znači vraćanje na početak.

Hamas je dodao da će održati konsultacije sa palestinskim frakcijama kako bi preispitali svoju pregovaračku strategiju.

PRVI AVION KREĆE DANAS Srbija upućuje humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze

UN: Sve manje hrane i goriva, moguće zaustavljanje pomoći za Gazu

Humanitarne agencije Ujedinjenih nacija upozoravaju da sve manje zalihe hrane i goriva mogle bi da dovedu da se operacije pomoći zaustave u roku od nekoliko dana u Gazi, jer su značajni prelazi zatvoreni, što dovodi i do zatvaranja bolnica i još veće neuhranjenosti.

"Pet dana u Pojas Gaze nije ušlo gorivo i praktično nikakva humanitarna pomoć. Više od 100.000 ljudi pobeglo je iz Rafe u poslednjih pet dana", navode iz Unicefa.

Borelj: EU osuđuje napad na prostorije UNRWA u Jerusalimu,počinioci da odgovaraju

Evropska unija oštro osuđuje napad na prostorije Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u istočnom Jerusalimu, poručio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Borelj je na društvenoj mreži Iks naveo da počinioci moraju da odgovaraju za napad. "Odgovornost Izraela je da osigura bezbednost humanitarnih radnika. UNRWA je nezamenljiva spasonosna linija milionima u Gazi i regionu", poručio je Borelj.

IDF deluje na istoku Rafe, locirano više tunela

Izraelska vojska saopštila je da ubila više naoružanih ljudi, dok nastavlja da deluje na istoku Rafe, kao u naselju Zejtun u gradu Gazi.

IDF navodi da su locirali više tunela, kao i da su tokom proteklog dana izveli više napada na položaje Hamasa u Rafi. 

 

Egipat: Obe strane moraju da budu fleksibile u pregovorima

Hamas i Izrael moraju da pokažu "fleksibilnost" ako žele da postignu sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u sukobu u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukrij i američke državne sekretar Antoni Blinken u telefonskom razgovoru složili su oko "važnosti pozivanja strana da pokažu fleksibilnost i ulože sve neophodne napore za postizanje sporazuma".

 

Egipat: Obe strane moraju da budu fleksibile u pregovorima

Hamas i Izrael moraju da pokažu "fleksibilnost" ako žele da postignu sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca u sukobu u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

 

Nemački ministar odbrane: I Berlin razmatra zabranu slanja oružja Izraelu

Nakon što je američki predesednik Džozef Bajden najavio da će Izraelu uskratiti dalju isporuku oružja ako započne napad na Rafu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da Berlin razmatra slične korake.

 

Hamas o primirju: Lopta je u potpunosti u rukama Izraela

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je njena delegacija, koja prisustvuje pregovorima za obezbeđivanje privremenog primirja i sporazuma o oslobađanju talaca u Kairu, napustila grad i uputila se u Katar, ističući da je "lopta sada potpuno" u rukama Izraela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading