DŽo Bajden
Foto: Alo/Printscreen

Šef Bele kuće je prvi put priznao umešanost SAD u ubistva Palestinaca, a takođe je rekao da je Netanjahuu „jasno stavio do znanja“ da će prestati da ga snabdeva oružjem ako Izrael ne prestane da bombarduje naseljena područja.

 Novinarka CNN-a ga je pitala:"Znam da ste vi, gospodine predsedniče, obustavili isporuke američkih bombi od 2.000 funti Izraelu zbog zabrinutosti da bi one mogle biti upotrebljene u ofanzivi na Rafah. Da li su ove bombe, te moćne bombe od 2.000 funti, korišćene za ubijanje civila u Gazi?"

DŽO BAJDEN, predsednik SAD: "Civili su stradali u Gazi od posledica upotrebe ovih bombi i drugih sredstava kojima napadaju naseljena mesta. Jasno sam stavio do znanja da ako uđu u Rafu – a oni još nisu ušli u Rafu – ja neću isporučivati oružje koje je istorijski korišćeno za borbu protiv Rafe, za borbu protiv gradova, kao rešenje za ovaj problem.

Nastavićemo da obezbeđujemo bezbednost Izraela u pogledu Gvozdene kupole i njihove sposobnosti da odgovore na napade poput onih koji su nedavno pokrenuti sa Bliskog istoka. Ali to je pogrešno. Nećemo isporučivati oružje i artiljerijske granate koje su korišćene".

"I artiljerijske granate", pitala je novinarka.

 

 

DŽO BAJDEN: Da, artiljerijske granate.

"Dakle, samo da razjasnimo, ono što oni sada rade u Rafi je ono što vi nazivate "još nisu ušli u Rafu", pitala je novinarka.

DŽO BAJDEN: Nisu ušli u naseljena mesta - oni deluju tačno na granici. I to stvara probleme sa Egiptom, sa kojim sam se veoma trudio da uspostavim odnose i međusobnu pomoć.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading