savet evrope
Foto: Alo/PrintSrceen

- U ovom trenutku nismo u mogućnosti da odredimo kada bi to moglo da se dogodi. Zvanični stavovi u vezi sa tim u nadležnosti su relevatnih nacionalnih vlasti, navedeno je u odgovoru iz Saveta Evrope koji prenosi Glas Amerike.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da ne prihvata da početak formiranja Zajednice srpskih opština bude osnov za članstvo takozvanog Kosova u SE ocenivši da se radi o uslovu za žaljenje međunarodnih saveznika.

Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi Ustavnom sudu u Prištini, što je po stavovima Nemačke i Francuske prethodnih dana, uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE sredinom ovog meseca.

Međutim, Francuska i Nemačka zatražile su od Prištine i da otpočne potrebne korake za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom - i to nedugo pošto je PSSE usvojila preporuku o prijemu tzv. Kosova u članstvo.

Francuska, kojoj su se pridružile Nemačka i Italija, želi da odloži odluku o kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope na majskom sastanku Komiteta ministara, preneo je Albanijan post, pozivajući se na diplomatske izvore.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je 16. aprila nacrt izveštaja izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Novosti

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading