Ruska vojska
Foto: Printscreen/Printscreen

Od početka invazije na Ukrajinu bilo je više tvrdnji o niskom moralu među ruskim trupama, sa razlozima koji se kreću od nezadovoljstva obukom i opremom, do preispitivanja vođstva nadređenih.

Ratni napori Moskve ojačani su osuđenicima kojima je ponuđena sloboda ako odsluže šest meseci, iako se sada navodi da se ruske snage manje oslanjaju na robijaše iz zatvorskih kolonija širom zemlje.

Jedan osuđenik, 57-godišnji mlađi poručnik čije je ime Telegram kanal Baza naveo kao Jurij G, pobegao je nakon što je 4. maja u Ukrajini, u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), upucao šest vojnika iz artiljerijskog bataljona.

Osumnjičeni bi navodno imao automatsku pušku AK-12 sa prigušivačem i municijom, a policija pretražuje gradove blizi granice s ukrajinom u regionima Rostova, Belgoroda i Voroneža, navodi Baza u izveštaju koji su takođe preneli drugi ruski medijski izvori.

Najnoviji incident se dogodio nakon što je počelo suđenje bivšem vršiocu dužnosti komandira voda, poručniku Dmitriju Lobovikovu, koji je optužen da je ubio sedam svojih potčinjenih i povredio najmanje 10 drugih tokom proslava 13. i 14. januara 2023.

Navodno je bio nezadovoljan onim što je video kada je došao da proveri trupe u kasarni i izvadio je RGD-5 granatu, izvukao osigurač i zatražio od jednog vojnika da ga ponovo stavi na mesto, izvestio je list Kommersant.

Vojnik je odgovorio da nije naučio kako to da uradi. Nakon što ga je izvređao, Lobovikov je otišao u hodnik odakle je optužen da je bacio granatu u sledeću sobu gde su vojnici iz druge čete spavali, ubivši sedam ljudi i uništivši deo kasarne.

Lobovikov je uhapšen i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva, namerno nanošenje telesnih povreda, namerno uništavanje i oštećenje imovine, kao i nelegalno posedovanje eksplozivne naprave.

Izveštaj Komersanta nije precizirao lokaciju incidenta, ali je njegov slučaj saslušan pred porotom na Sudu zapadnog vojnog okruga, koji pokriva evropske regione Rusije koji se graniče s Ukrajinom.

Njegov advokat se pozvao na njegov uzorni rad za narodnu miliciju samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), koju je Moskva takođe anektirala kao i DNR. Rekao je da njegov klijent ne poriče ono što se dogodilo, ali da je bilo slučajno i da je bio pod dejstvom sedativa koje je uzeo zbog potresa mozga, zajedno sa alkoholom.

Rekao je da je njegov klijent pronašao granatu u hodniku i nakon sukoba s vojnikom izgubio svest i da je ona upala u sobu, eksplodirajući i teško povredivši Lobovikova takođe.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading